GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tempo zapošljavanja u SAD-u usporio i u rujnu

Tempo zapošljavanja u SAD-u usporio i u rujnu
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2022 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Dinamika zapošljavanja u SAD-u i u rujnu je posustala, a stopa nezaposlenosti ponovo se spustila ispod pretpandemijske razine, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu u kolovozu je neto uvećan za 263 tisuće, nakon 315 tisuća u kolovozu i naviše revidiranih 537 tisuća u srpnju, objavilo je ministarstvo.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je broj zaposlenih u kolovozu i srpnju bio 11 tisuća veći nego su pokazivala prijašnja izvješća ministarstva.

U dosadašnjem dijelu godine u prosjeku je broj zaposlenih u najvećem svjetskom gospodarstvu mjesečno rastao za 420 tisuća, manje nego u 2021. kada je mjesečno u prosjeku otvarano 562 tisuće radnih mjesta, navode u ministarstvu.

U rujnu su najviše zapošljavali poslodavci u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i aktivnostima vezanim za slobodno vrijeme i rekreaciju, te u zdravstvu.

Broj zaposlenih nije se bitnije mijenjao u odnosu na prethodni mjesec u ostalim glavnim gospodarskim sektorima, uključujući vađenje ruda, maloprodaju, informacijski sektor i ostale uslužne djelatnosti, ali i državni sektor.

Stopa nezaposlenosti smanjila se za 0,2 postotna boda u odnosu na kolovoz, na 3,5 posto, koliko je iznosila u ovogodišnjem srpnju i u veljači 2020. godine, netom prije naglog širenja covida 19 u svijetu.

Broj nezaposlenih smanjio se na 5,8 milijuna, no još je uvijek veći nego prije pandemije.

U veljači pandemijske 2020. stopa nezaposlenosti u SAD-u iznosila je 3,5 posto, uz 5,7 milijuna nezaposlenih, prema podacima ministarstva.

Prosječna je satnica u privatnom sektoru u rujnu iznosila 32,46 dolara i bila je viša za 5,0 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U kolovozu bila je veća za 5,2 posto.

Tagovi: zapošljavanje u SAD-u, američko tržište rada, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE