GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Krajem rujna rebalans proračuna, uštede otišle na financijske kosture

Tomašević: Krajem rujna rebalans proračuna, uštede otišle na financijske kosture
REBALANS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 13:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je u utorak rebalans "fiktivnog i nerealnog" gradskog proračuna te poručio da su sve uštede koje je uspjela ostvariti nova gradska vlast "otišle na nove financijske kosture iz ormara" koji nisu bili prikazani u proračunu.

„Na dnevnom redu Gradske skupštine 30. rujna biti će rebalans proračuna za 2021., odnosno izmjena proračunskih iznosa u odnosu na fiktivni plan proračuna koji je prošla vladajuća većina donijela za ovu godinu”, kazao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare.

Proračun je fiktivan jer je sama prošla gradska vlast priznala da tijekom ove godine ne namjerava prodati zemljišta Gredelj, Zagrepčanka i Paromlin, od čega se planiralo 1,1, milijarda kuna prihoda, ustvrdio je gradonačelnik Tomašević. Dodaje kako tome u prilog ide i činjenica da nikakve aktivnosti nisu poduzete za prodaju tih zemljišta.

„Rebalans je nužan zbog nerealne procjene proračunskih stavki, ali i zbog transparentnog prikaza strukture prihoda i rashoda”, kazao je.

Tomašević je rekao da je nova gradska vlast uspjela ostvariti realne uštede veće od 400 milijuna kuna, no, dodao je, te su uštede "otišle na pokrivanje novih financijskih kostura iz ormara” koji nisu bili prikazani u proračunu ili su prikazani nerealni iznosi.

Primjerice, za subvencije ZET-a Grad Zagreb će morati osigurati dodatnih 80 milijuna kuna, inače će biti gubitaš i neće se moći prijaviti na EU projekte.

Osim toga, u mjesnoj upravi pojavio se dodatni iznos od 100 milijuna kuna potreban za troškove čišćenja cesta nakon potresa i održavanje cesta.

Na stavci domova za starije nedostaje do kraja godine oko 20 milijuna kuna, za mjeru roditelj-odgojitelj, iako su prijave zaustavljene za nove korisnike, 15 milijuna kuna, a stavke za održavanje pruga od 36 milijuna kuna uopće nije bilo u proračunu, naveo je primjere Tomašević.

"Da nismo filtrirali javne nabave i krenuli s uštedama naša je procjena je da bi rashodi proračuna do kraja godine narasli za još pola milijarde kuna", upozorio je.

Istaknuo je da su uštede ostvarene na više strana, na Gradskom uredu za graditeljstvu ušteđeno je 160 milijuna kuna, naveo je primjer.

“Više od toga nije bilo moguće, budući da treba imati na umu da smo preuzeli grad na polovici proračunske godine, i imajući na umu da je dobar dio troškova nastao u prvoj polovici godine”, poručio je Tomašević.

Stavka za obnovu u proračunu ostala nepromijenjena

Tomašević je istaknuo da je u rebalansu proračuna stavka namijenjena za sufinanciranje obnove privatnih zgrada ostala nepromijenjena.

“Nismo smanjivali iznos koji je bio predviđen u proračunu za sufinanciranje obnove privatnih zgrada, on je u iznosu od 80-ak milijuna kuna”, kazao je dodavši da će se u sljedećoj godini za obnovu trebati predvidjeli i veći iznos, jer se zbog izmjena Zakona o obnovi očekuje njezino ubrzanje.

Osvrćući se na probleme s obnovom, Tomašević je najavio da će kao oporba u Hrvatskom saboru predložiti da se donošenje odluka o obnovi i njezino provođenje kroz procese javne nabave objedine u jedno javnopravno tijelo.

“Fondu ili drugoj instituciji trebalo bi dati javnopravne ovlasti da u istoj kući mogu donositi odluke i provoditi ih. Mi ćemo to predložiti kao oporba u Saboru”, rekao je.

Kazao je i kako sljedećeg tjedna očekuje sastanak s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na kojem bi trebali razgovarati o sporu oko sljemenske žičare.

Najavio je i kako će se na sljedećoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine tražiti njezina suglasnost za pripajanje AGM-a Zagrebačkom Holdingu.

Dolenec: Natječaji za pročelnike tri gradska ureda do 23. rujna

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je raspisivanje natječaja za pročelnike Ureda gradonačelnika, Ureda za upravljanje imovinom i Gradskog kontrolnog ureda, te pozvala sve zainteresirane kandidate da se jave.

Natječaji za ta tri gradska ureda bit će objavljeni u srijedu, 8. rujna i trajat će do 23. rujna, dok će se natječaji za ostala pročelnička mjesta raspisati nakon što na snagu stupi odluka o preustroju Gradske uprave kojom je smanjen broj ureda sa 27 na njih 16.

Tagovi: Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Zagrebački holding
PROČITAJ I OVO
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE