GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tomašević: Pokrećemo najveće ulaganje u povijesti Zagreba

Tomašević: Pokrećemo najveće ulaganje u povijesti Zagreba
INFRASTRUKTURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 12:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovnoj press konferenciji najavio je novo ulaganje u gradsku infrastrukturu, za koje kaže da je najveći projekt u Hrvatskoj.

Glavna tema na redovnoj konferenciji gradskih vlasti je Projekt Zagreb poduzeća Vodoopskrba i odvodnja. Radi se, kaže Tomašević, o najvećem projektu u povijesti grada te najvećem projektu koji je 25. ožujka prijavljen za sufinanciranje iz fondova Europske unije, prenosi Večernji list.

Desetljećima se nije ulagalo u vodovodnu mrežu u Zagrebu, zbog čega su sve veći gubici u vodnom sustavu i Grad je tu išao unazad, ocjenjuje Tomašević pa podsjeća da je 2007. Zagrebački holding emitirao 300 milijuna eura obveznica na Londonskoj burzi i pritom su se obvezali da će većinu investirati u vodnu mrežu, no na kraju je samo nekoliko posto od tog iznosa zaista završilo u njoj, a ostalo je potrošeno.

- Ovo je toliko veliki projekt da ima čak 27 građevinskih dozvola, a uvjet za financiranje bilo je 80 posto riješenih građevinskih dozvola i imovinsko-pravnih odnosa - imamo 1662 čestice, odnosno parcele koje smo riješili skoro sve, jedino su ostale još dvije, tri, a imamo i 25 građevinskih dozvola. Ovo je najveći projekt u Hrvatskoj i sve ovo govorim jer svi ti pokazatelji rangiraju nas na listi drugih projekata među drugim gradovima', istaknuo je Tomašević i dodao da će on koštati više od 320 milijuna eura, a usporedio je to s cijenom četiri žičare.

Naveo je kako očekuje da će većina sredstava doći iz EU-a pa da se zbog toga neće morati dizati cijene vode. Rekao je i da je Zagreb jedan od rijetkih gradova koji sufinancira vodu te da u njemu postoje cijevi stare čak 140 godina. Projekt bi trebao krenuti u realizaciju sljedeće godine, a sav novac trebao bi se potrošiti do 2029. godine, dakle u pet godina.

- Glavne koristi projekta su proširenje mreže vodovoda, to nije velik broj kućanstava, no to su teško dostupne kuće kao one u Kašini, na istoku grada, u Sesvetama. To je skupo i zahtjevno i zato su to zadnja kućanstva u Gradu Zagrebu bez vodovoda. No tu govorimo i o Novom Zagrebu, točnije Brezovici, gdje je jako mala gustoća naseljenosti', rekao je pa nastavio da je u planu i treći stupanj izgradnje pročistača voda.

Projekt obuhvaća i gradnju kanalizacije te njezinu obnovu na području cijeloga grada. A jedan od razloga raskida ugovora za koncesiju na pročistaču voda je i treći stupanj pročišćavanja, koji je obaveza Hrvatske prema Europskoj uniji, što je bio uvjet za financiranje ovog projekta europskim novcem.

- Radi se o investiciji od čak 94 milijuna eura. Da nismo raskinuli koncesijski ugovor, taj iznos snosili bi građani Zagreba, a ne EU, i to je bio jedan od glavnih razloga. To će se graditi u Resniku pored postojećeg pročistača', zaključio je Tomašević.

Tagovi: tomašević, vodovod, zagreb, obveznice
PROČITAJ I OVO
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
LOŠE VIJESTI
EU signalizira kraj besplatnog novca za siromašnije članice
ZAGREB - Europska komisija staje uz skupinu fiskalno konzervativnih vlada država članica pod vodstvom Njemačke, odupirući se zahtjevima da se potrošnja financira putem većeg zaduživanja - povrh pritiska da se dodatno uvjetuje dodjela stotina milijardi eura najsiromašnijim zemljama Europske unije, piše Politico, referirajući se na dva neimenovana visoka dužnosnika iz Komisije.
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
SIGNALI
ZEW indeks njemačkog gospodarskog raspoloženja najviši u posljednje dvije godine
BERLIN - Centar za europska ekonomska istraživanja Leibniz (ZEW) objavio je u utorak da je njegov barometar raspoloženja porastao za 11,2 boda na 42,9 bodova u usporedbi s prethodnim mjesecom.
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE