GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Tramišak: Zatvaranje je bilo opravdano

Tramišak: Zatvaranje je bilo opravdano
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.08.2020 / 20:38
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u Dnevniku Nove TV komentirala je je li Hrvatska s rekordnim padom BDP-a u drugom tromjesečju od 15,1 posto dotaknula dno.

- Ne bih tako rekla. Ovaj pad je u ovom tromjesečju 2020. godine, u periodu kad je fokus na turizmu. Najveći pad bio je na vrhuncu turističke sezone - kazala je ministrica i kazala kako imamo 80 milijardi kuna vrijednosti europskih projekata odgovarajući na pitanje o nezaposlenosti.

Tramišak smatra da je zatvaranje na proljeće bilo opravdano i da je "učinjeno ono što je najbolje za Hrvatsku", ali je imalo značajan utjecaj na građane.

- Po pitanju psihičkog učinka na stanovništvo i gospodarstvenike. U padu BDP-a je i pad osobne potrošnje. Bilo je bitno sačuvati javno zdravlje stanovništva - smatra ministrica te kaže kako na jesen neće biti ponovnog zatvaranja jer sad imamo više saznanja o koronavirusu.

Ugostitelji najavljuju prosvjede u rujnu, 40 posto njih boji se da neće opstati do iduće sezone, a Tramišak kaže da su "ministri gospodarstva i socijalne politike najavili kako će nastaviti s mjerama kako bi se sačuvale te djelatnosti kako ne bi morale davati otkaze, te kako bi se sačuvale radna mjesta i njihove aktivnosti.

Ministrica je kazala i kako je pad BDP-a u drugim zemljama EU utjecao i na hrvatsko gospodarstvo jer je bilo značajno manje turista. "53 posto noćenja, 42 posto dolazaka - kazala je za Dnevnik Nove TV.

Tagovi: Nataša Tramišak, hrvatski BDP, zaključavanje ekonomije, lockdown, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE