GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi bolnica otišli su u nebo

Troškovi bolnica otišli su u nebo
BOLNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 09:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Troškovi bolnica otišli su u nebo, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da su računi i do pet puta veći nego lani pa dodatnih 3,5 milijardi kuna iz proračuna neće biti dovoljno.

I nakon rebalansa državnog proračuna kojim zdravstvu u ovoj godini stižu dodatne tri i pol milijarde kuna, što znači da će na raspolaganju, umjesto predviđene 32 milijarde, imati 35 i pol milijardi kuna, ravnatelji bolnica i dalje tvrde - bit će ovo teška godina s puno neizvjesnosti u poslovanju zbog puno nepoznanica u rashodima.

Naime, nedavno upozorenje veledrogerija da dugovi za lijekove i dalje rastu unatoč prošlogodišnjoj injekciji od 6,3 milijarde iz državnog proračuna te da su dosegli čak šest milijardi kuna, od kojih četiri milijarde dospjelih, razlog je ovog ranog rebalansa. Dvije milijarde namijenjene su bolnicama, a milijarda i pol HZZO-u za podmirenje starih dugova.

Zasad sigurnih 35 i pol milijardi kuna za ovu godinu, izvjesno je, neće pokriti sve troškove, što potvrđuju bolnički računi iz prva četiri mjeseca 2022. godine. Osobito iskaču oni za energiju, hranu i lijekove, koji su u nekim slučajevima i pet puta veći u odnosu na isti period lani. Zato ne čudi da su gubici sustava na mjesečnoj razini između 400 i 500 milijuna kuna, što bi do kraja godine moglo značiti rupu u zdravstvenoj blagajni od najmanje pet milijardi kuna.

"Naši su troškovi povećani u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani ukupno 5,52 posto. No, zabrinjava činjenica da su najviše rasli troškovi energenata, i to za čak 94 posto, odnosno sa 7,8 na 15 milijuna kuna, a u odnosu na 2020. čak 116 posto ili sa sedam na 15 milijuna kuna. Troškovi prehrambenih proizvoda veći su za 8,4 posto, a u odnosu na 2020. za 40 posto, što je ogromno povećanje", ističe dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. Ni lijekovi nisu ostali na staroj potrošnji pa su u prva četiri mjeseca skuplji u odnosu na lani 7,76 posto a u usporedbi s 2020. gotovo 20 posto.

U najvećoj hrvatskoj bolnici, KBC-u Zagreb, troškovi su od siječnja do kraja travnja veći 6,5 posto ili 71 milijun kuna u usporedbi s istim razdobljem lani, odnosno povećani su s 1,099 milijardi na 1,171 milijardu kuna.

Tijekom pandemije KB Dubrava bio je covid-bolnica pa su neki podaci iz prošle godine iskakali od uobičajenih iznosa, poput primjerice potrošnje za lijekove, koji su bili manji od potrošnje prethodnih godina kad je bolnica radila punim kapacitetom za sve pacijente. No, razvidno je da ta bolnica plaća najveći energetski ceh, i to osobito onaj za plin, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.

Tagovi: zdravstvo, hrvatsko zdravstvo, troškovi bolnica, bolnice, Alen Ružić, KBC Rijeka, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
SIGNALI
CEIZ indeks za travanj ukazuje na rast BDP-a u drugom tromjesečju za 7,1 posto
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa u travnju sugerira da je hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju poraslo za 7,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no za precizniju ocjenu trebat će pričekati vrijednosti tog indeksa za svibanj i lipanj, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
SIGNALI
Pesimizam među njemačkim izvoznicima
FRANKFURT - Sentiment među njemačkim izvoznicima blago se pogoršao u lipnju.
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
PLAĆE
Njemačka vlada radnicima bi mogla predložiti skromniji rast plaća, uz doplatak
BERLIN - Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, pišu mediji.
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Zaposlenost nastavila rasti i u svibnju
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, nakon rasta u travnju, broj zaposlenih osoba nastavio se i tijekom svibnja kretati uzlaznom putanjom uz mjesečni rast od 1,2% ili 18.969 osoba.
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
SRBIJA-MMF
MMF: Uspešno završeno drugo razmatranje ekonomskog programa Srbije
BEOGRAD – Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda doneo je odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI), saopštila je danas Narodna banka Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE