GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi rada značajno porasli u Njemačkoj

Troškovi rada značajno porasli u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2024 / 18:42
Autor: SEEbiz / DPA
SPLIT - Troškovi rada u Njemačkoj su prošle godine značajno porasli, ali ni blizu tako naglo kao u, recimo, Hrvatskoj, Poljskoj ili Mađarskoj, pokazalo je istraživanje Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK).

S druge strane, cijena rada u Njemačkoj je znatno veća nego u tim zemljama.

U njemačkom privatnom sektoru troškovi rada porasli su pet posto, na prosječnih 41,90 eura po radnom satu, pokazalo je istraživanje koje je u utorak predstavio IMK.

Trošak rada je zbroj svih troškova poslodavca za sat rada zaposlenika. Osim plaće, to uključuje socijalne naknade, osiguranje, naknadu za prijevoz i izvanredne isplate, primjerice za božićnice ili praznike.

Njemački troškovi rada su na petom mjestu u Europskoj uniji. Najviše su u Luksemburgu s 53,60 eura, u Danskoj su 50, a u Belgiji 46,90 eura.

Poslovanje je najjeftinije u Bugarskoj i Rumunjskoj, gdje ih sat rada zaposlenika košta 9,20 odnosno 10,80 eura. U Mađarskoj je ta cifra 13,30 eura.

Prosjek EU lani je bio 31,60 eura, 5,6 posto više nego 2022. godine.

IMK, inače blizak sindikatima, opisuje relativno strmo povećanje cijene rada u Njemačkoj kao "relativno neproblematično".

Bez toga bi inflacija prethodne dvije godine trajno smanjila kupovnu moć stanovništva, jednog od stupova domaćeg gospodarstva, rekao je znanstveni direktor Instituta Sebastian Dullien.

Dulijen je dodao da očekuje i daljnje značajno povećanje plaća za oporavak domaće potražnje.

U članicama EU poput Poljske, Mađarske, Rumunjske, Hrvatske i Bugarske stopa rasta troškova rada bila je znatno veća, od 13,9 posto u Hrvatskoj do 17,3 posto u Mađarskoj i Rumunjskoj.

Tagovi: TROŠKOVI RADA, NJEMAČKA, PLAĆE, ZARADE
PROČITAJ I OVO
Plenković snažno podigao plaće sebi i najvišim dužnosnicima
OČEKIVANO
Plenković snažno podigao plaće sebi i najvišim dužnosnicima
ZAGREB - Vlada je danas donijela odluku o velikom povećanju plaća najviših državnih dužnosnika, njih 270.
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
SIGNALI
Ekonomska aktivnost u eurozoni u srpnju bez većih promjena
FRANKFURT - Gospodarska aktivnost u europodručju u srpnju je praktički stagnirala, pokazalo je istraživanje analitičke tvrtke S&P Global i Hamburške komercijalne banke (HCOB).
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZADUŽENOST
Udio hrvatskog javnog duga u BDP-u ispod europskog prosjeka
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u zadržao se i u prvom tromjesečju znatno ispod europskog prosjeka, pokazalo je u ponedjeljak izvješće europskog statističkog ureda
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj porasla zaposlenost
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lipnju ove godine bilo 1.7 milijuna zaposlenih, što je dva posto više nego mjesec ranije, a 2.2 posto više nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti pala na 4.7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ZARADE
Medijalna neto plaća u svibnju 1.122 eura
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u svibnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE