GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Troškovi života guraju Britaniju u krizu

Troškovi života guraju Britaniju u krizu
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.05.2022 / 22:58
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Oko 1,5 milijuna kućanstava u Velikoj Britaniji imat će teškoća s podmirivanjem troškova hrane i energije u krizi koju izazivaju sve veći troškovi života, gurajući Britaniju u recesiju, upozorio je u srijedu utjecajni institut.

Troškovi hrane i energije bit će u mnogim obiteljima veći od raspoloživih primanja zbog visoke inflacije koju je dodatno potpirio rat u Ukrajini, procjenjuje Nacionalni institut za ekonomska i socijalna istraživanja (Niesr).

Vlada mora hitno osigurati pomoć, poručio je institut, jer više od 250.000 kućanstava u sljedećoj godini prijeti neimaština, a ukupan broj ekstremno siromašnih mogao bi se približiti milijun ako se nešto hitno ne poduzme.

Procjenjuju da će zbog krize Velika Britanija ove godine kliznuti u tehničku recesiju, prema definiciji o dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti, predvidjevši pad u trećem i četvrtom tromjesečju.

Ministar financija Rishi Sunak trebao bi povećati subvencije za troškove života nezaposlenima i građanima s niskim primanjima za 25 funti (29 eura) tjedno i 11,3 milijuna kućanstava s nižim primanjima osigurati jednokratnu pomoć od 250 funti u gotovini, sugerira Niesr.

Središnja banka morat će do kraja godine podići ključne kamatne stope sa sadašnjih jedan na dva posto i na 2,5 posto u 2023. kako bi obuzdala inflaciju, procjenjuju.

Banka će morati oprezno manevrirati između kontrole očekivanja inflacije i potpore gospodarstvu kako ne bi kliznulo u duboku recesiju, smatraju u Niesru.

Guverner središnje banke Andrew Bailey upozorio je prošlog tjedna da bi Britanija mogla kliznuti u recesiju, prognoziravši istodobno da će inflacija krajem godine dostići vrhunac od 10,25 posto.

Gospodarska aktivnost past će u četvrtom tromjesečju i u cijeloj idućoj godini, uz "vrlo slab" tromjesečni rast, prognozira središnja banka, dodavši ipak da će Britanija izbjeći tehničku recesiju.

Niesrove prognoze pokazuju pak da bi najviša stopa inflacije u ovoj godini trebala iznositi 8,3 posto. Institut se ipak složio da će zadati težak udarac budžetu kućanstava, uz veću nezaposlenost i snažan rast troškova.

Britanski BDP porast će ove godine po njihovim prognozama za 3,5 posto, unatoč prognozi o recesiji, te za slabih 0,8 posto u 2023., i za 0,9 posto u 2024. godini.

“Srednjoročni izgledi rasta BDP-a slabi su čak i po standardima novije povijesti, s povratkom na 1,5 posto tek u 2026. godini", smatraju u institutu.

“Kombinacija šokova - Brexit, covid 19 i šokovi skoka cijena energije u posljednje vrijeme – mogla bi trajno sniziti prihode građana u Ujedinjenom Kraljevstvu", smatraju.ž

Tagovi: Velika Britanija, britanska ekonomija, kriza
PROČITAJ I OVO
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
IZVANREDNO STANJE
Mađarska uvodi porez na tvrtke radi inflacije i financiranja vojske
BUDIMPEŠTA - Mađarski populistički premijer Viktor Orban priopćio je u srijedu da uvodi novi porez na tvrtke kako bi odgovorio na porast cijena povezan s ratom u Ukrajini i financirao nove obrambene troškove.
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
LOBIRANJE
Lagarde pridobiva ključne saveznike za planove povećanja kamatne stope
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde pridobiva ključne saveznike za svoj plan podizanja kamatnih stopa iz negativnog područja ovoga ljeta, iako je jedan od članova njezina tima u srijedu izrazio određenu skepsu u pogledu buduće politike ECB-a.
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
NEIZVJESNOST
Marić o inflaciji: Scenarije je nemoguće predvidjeti
ZAGREB - "Naša su trenutna očekivanja da ćemo u nekoliko idućih mjeseci, ali rekao bih polovicu godine, nastaviti s ubrzavajućom inflacijom, a onda da bi trebalo doći do određene stabilizacije."
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
FINANCIRANJE
Lindner: Nema zajedničkog zaduživanja EU za obnovu Ukrajine
BRUXELLES - Ne bi trebalo biti zajedničkog zaduživanja za financiranje poslijeratne obnove Ukrajine, rekao je u utorak u Bruxellesu njemački ministar financija Christian Lindner na sastanku s kolegama iz Europske unije.
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
RAST
Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast
BRUXELLES - U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE