GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Turistički sektor traži najviše stranih radnika

Turistički sektor traži najviše stranih radnika
RADNA SNAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 09:02
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Turistička je branša prva u zemlji zatražila zeleno svjetlo za zapošljavanje stranaca. Od ove se godine stranci ne zapošljavaju putem kvota, nego je odluka koga “uvesti”, a kome zaustaviti dolazak prebačena na Zavod za zapošljavanje (HZZ).

Umjesto kvotnog sustava, uveden je tekst tržišta rada, što znači da poslodavac koji želi zaposliti stranog radnika prije nego što za njega u policiji zatraži dozvolu za boravak i rad mora provjeriti “ima li mogućnost“ zaposliti radnika s domaćeg tržišta. Trenutačno je na burzi nešto manje od 164.000 nezaposlenih. U siječnju je, kažu u HZZ-u, stiglo 206 zahtjeva poslodavaca za provedbu testa tržišta rada kroz koje je zatraženo 2066 radnika.

HZZ tvrdi da test tržišta rada traje najdulje 15 dana i u tom razdoblju državna burza istražuje ima li u evidenciji nezaposlenih osoba koji udovoljavaju traženim uvjetima te ih upućuje poslodavcu, piše Večernji list.

Poslodavac je u obvezi za svakog upućenog radnika dostaviti povratnu informaciju o ishodu. Na temelju informacija dobivenih od poslodavca i upućenih radnika Zavod dostavlja poslodavcu obavijest o provedenom testu. Nakon dobivene pozitivne obavijesti, poslodavac u roku od 90 dana može podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad za radnika iz trećih zemalja. Dosad je, kažu, riješeno 168 zahtjeva za nešto više od 1000 radnika. Za 33 zahtjeva za testom tržišta rada kojima je obuhvaćeno 138 radnika utvrđeno je da se radnici mogu naći na domaćem tržištu te da nije potrebno zapošljavati strane radnike. Za 135 zahtjeva kojima je obuhvaćeno 890 radnika utvrđeno je da kvalifkacije i kompetencije koje su poslodavci tražili nije moguće zadovoljiti osobama prijavljenim u evidenciju Zavoda.

Kada je riječ o zanimanjima, najviše zahtjeva za provedbu testa tržišta rada u siječnju 2021. bilo je za zanimanja: čistačica (665 radnika), sobarica (269 radnika), konobar (174 radnika) i hotelska sobarica (103 radnika). Turistički se sektor ozbiljno priprema za sezonu, u kojemu je i lani iskorišteno gotovo 8000 kvota, i to najvećim dijelom za pomoćne radnike. Tvrtki iz građevinskog sektora nema među tražiteljima testa jer je već na samom početku HZZ objavio listu od 40 zanimanja koja su izuzeta iz te obaveze jer ih u Hrvatskoj nema dovoljno. Većinom su to građevinska i elektro zanimanja, zatim profesionalni vozači, kožari, slastičari, pekari, mesari, programeri, sistemski administratori i dizajneri korisničkog sučelja.

Dozvole za boravak i rad i dalje izdaje MUP, no neovisno o provedenom testu i pozitivnom mišljenju, za svakog konkretnog radnika MUP iznova mora po službenoj dužnosti tražiti mišljenje Zavoda za zapošljavanje. Zavod će, navode, dati pozitivno mišljenje nakon što utvrde da poslodavac nema poreznih dugova, ima najmanje jednog zaposlenog radnika, nije pravomoćno osuđen za kaznena djela iz područja radnih odnosa i socijalnog osiguranja te da broj stranih radnika nije veći od tri četvrtine ukupnog broja zaposlenih. U MUP-u ističu da se test tržišta rada neće tražiti kod produljenja dozvole za boravak i rad za istog poslodavca i istog stranog državljanina, te kod sezonskog zapošljavanja do 90 dana.

Tagovi: strani radnici, potražnja za stranim radnicima, Hrvatski zavod za zapošljavanje, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
UVOĐENJE EURA
Ispunjavanje mjerila za uvođenje eura teče prema planu
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio je u srijedu da ispunjavanje mjerila vezanih uz obveze Hrvatske preuzete nakon ulaska u europski tečajni mehanizam ERM II teče prema planu te najavio da će na sjednici Vlada ovoga tjedna donijeti smjernice za limite proračuna u iduće tri godine.
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
PROGNOZE
MMF podigao prognoze rasta za bogate zemlje, smanjio za zemlje u razvoju
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) je zadržao prognozu globalnog rasta od šest posto u 2021. s time da je povećao izglede za SAD i druga vodeća gospodarstva, a smanjio za zemlje u razvoju koje se bore s rastućim brojem zaraženih koronavirusom.
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
NAJAVE
Tramišak: Prva europska sredstva u rujnu ili početkom listopada
ZAGREB - Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako prvih 819 milijuna eura europskih sredstava vezano za Nacionalni plan oporavka i otpornosti možemo očekivati u rujnu ili početkom listopada.
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
OBJAŠNJENJE
Marić objasnio zašto ne može smanjiti PDV na piće
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) u utorak nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a komentirao je zašto nije udovoljio njihovim zahtjevima.
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
BEZ DOGOVORA
Marić nije prihvatio prijedloge udruge ugostitelja o poreznom rasterećenju
ZAGREB - Predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu”.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE