GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U 2019. nastavljen rast međunarodnih pričuva

U 2019. nastavljen rast međunarodnih pričuva
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2020 / 09:55
Autor: RBA analize
ZAGREB - Bruto međunarodne pričuve HNB-a na kraju 2019. godine iznosile su 18,6 milijardi eura i u odnosu na kraj 2018. veće su za 6,4 posto, pokazuju podaci središnje banke.

Najnoviji podaci pokazuju da su bruto međunarodne pričuve povećane i tijekom siječnja, za 500 milijuna eura te su na kraju toga mjeseca iznosile 19,1 milijardu eura.

Povećanje pričuva rezultat je više razine ugovorenih repo poslova i otkupa deviza od države, kažu analitičari Raiffeisen banke. Nastavak rasta bruto međunarodnih pričuva na razine iznad 20 milijardi eura oni očekuju i u ovoj godini, navodeći kako će to vjerojatno dijelom biti rezultat novih izdanja euroobveznica na međunarodnim tržištima kapitala.

Ukupna aktiva HNB-a na kraju prošle godine iznosila je 144,5 milijardi kuna te je u odnosu na godinu ranije porasla za 11,1 milijardu kuna ili 8,3 posto.

Promjene u kretanju ukupne aktive HNB-a prvenstveno su odraz kretanja inozemne aktive s obzirom da njen udio u ukupnoj aktivi čini gotovo 99 posto, primjećuju analitičari Raiffeisen banke. Inozemna aktiva HNB-a na kraju prosinca iznosila je 142,6 milijardi kuna kuna što je u odnosu na kraj 2018. više za 11,2 milijarde kuna ili 8,6 posto.

U strukturi inozemne aktive najveći udio od 69,1 posto odnosi se na plasmane u vrijednosne papire, koji su krajem 2019. godine na godišnjoj razini bili viši za 20,2 posto.


Od ostalih komponenti inozemne aktive, oročeni depoziti u stranim bankama, koji u strukturi sudjeluju s 19,5 posto, pali su za 17,3 posto.

Efektiva i depoziti po viđenju u stranim bankama krajem 2019. godine iznosili su 7,3 milijarde kuna (5,1 posto u strukturi), što je u odnosu na prosinac 2018. pad od 22,9 posto.

U pasivi bilance HNB-a primarni novac s udjelom od 75 posto veći je za 6,5 posto u odnosu na kraj 2018. godine, dosegnuvši 108,4 milijarde kuna. Pri tome je doprinos rastu na godišnjoj razini došao od povećanja depozita kreditnih institucija koji su ostvarili godišnje stope rasta od 4,3 posto.

Tagovi: međunarodne pričuve, devizne rezerve, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
OŠTAR PAD
Potražnja za radom u listopadu 21,5 posto manja na godišnjoj razini
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks za listopad pokazuje da je potražnja za radom bila za 21,5 posto manja nego u listopadu prošle godine, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
POMOĆ
Europski parlament odobrio pomoć Hrvatskoj za saniranje posljedica potresa
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su u ponedjeljak na plenarnoj sjednici pomoć Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka u visini od 683,7 milijuna eura.
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
ZADUŽIVANJE
Njemačka će se iduće godine zadužiti za najmanje 160 milijardi eura
BERLIN - Njemački ministar financija Olaf Scholz za iduću godinu planira novo zaduženje od najmanje 160 milijardi eura, znatno veće no što je prvotno predviđeno, za potrebe ublažavanja posljedica pandemije covida-19, rekla su tri upućena izvora.
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
PAD
Ekonomija eurozone pala u studenome, poslovni čelnici ipak optimistični
FRANKFURT - Gospodarske aktivnosti u eurozoni oštro su pale u studenome pod utjecajem obnovljenih protupandemijskih mjera, ali poslovne čelnike ohrabrile su vijesti o potencijalnom cjepivu protiv covida 19, izvijestio je u ponedjeljak Markit.
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RECESIJA
Novi pad talijanske ekonomije u četvrtom kvartalu
RIM - Zbog novog vala širenja virusa Covid-19 i restriktivnih mjera, talijanska ekonomija bi mogla u četvrtom kvartalu zabilježiti novi pad proizvodnje, upozorava Centar za studije moćne talijanske Federeracije velike industrije (Confindustrija).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE