GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U četiri tjedna više od 20 milijuna Amerikanaca izgubilo posao

U četiri tjedna više od 20 milijuna Amerikanaca izgubilo posao
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2020 / 17:05
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Sjedinjenim Državama u prošlom je tjednu zahtjeve za naknadu za nezaposlenost podnijelo više od 5,2 milijuna građana, što znači da je ta brojka u samo četiri tjedna veća od 20 milijuna, pokazuje izvješće američke vlade objavljeno u četvrtak.

Ministarstvo rada objavilo je da je u prošlom tjednu 5,2 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade za nezaposlene. Zahtjeva je manje u odnosu na 6,6 milijuna, zabilježenih u tjednu ranije.

Takve brojke svjedoče o produbljivanju ekonomske krize prouzročene epidemijom novog koronavirusa, primjećuje Reuters.

Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su pad broja zahtjeva na 5,1 milijun u tjednu zaključno s 11. travnja. Neki su pak očekivali da bi mogao dosegnuti osam milijuna.

Ekonomisti predviđaju da će američko gospodarstvo, za koje vjeruju da je već u recesiji, u prvom kvartalu zabilježiti najsnažniji pad od Drugog svjetskog rata.

Podaci o novim zahtjevima za naknade za nezaposlenost pomno se prate kako bi se procijenila dubina krize, te kada bi val otkaza mogao popustiti a kada bi oporavak mogao započeti.

Kad se uračunaju najnovije brojke, ukupno je više od 20 milijuna građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknada od tjedna zaključno s 21. ožujkom.

Tamošnje države i lokalne vlasti naložile su mjere "ostani doma" koje zahvaćaju više od 90 posto građana s ciljem kontrole širenja Covida-19, zbog čega je zaustavljena gospodarska aktivnost. Promet u maloprodaji i tvorničke aktivnosti potonuli su u ožujku, pokazuju najnoviji podaci.

Ekonomisti očekuju milijune otkaza u ovome mjesecu, nakon što su u ožujku poslodavci zatvorili 701 tisuću radnih mjesta, najviše od velike krize od 2007. do 2009. godine.

"Brzina i razmjeri gubitka posla više će sličiti prirodnoj katastrofi nego tipičnoj recesiji. Ukupni gubitak radnih mjesta u travnju mogao bi biti 10 do 20 puta veći nego u ožujku", rekao je Dante DeAntonio, ekonomist u Moody's Analyticsu.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
RAST
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
BRUXELLES - Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
RAST
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je za 1,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, te za 9,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, priopćio je u petak njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka
NEZAPOSLENOST
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka

LUXEMBOURG - Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE