GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Crnoj Gori na crno radi 30.000 ljudi

U Crnoj Gori na crno radi 30.000 ljudi
SIVA EKONOMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2018 / 15:52
Autor: SEEbiz / Pobjeda
PODGORICA - Procjene Ministarstva finansija pokazuju da u sivoj zoni završi 20 i 25 odsto prihoda od PDV-a, dok između 25 i 30 hiljada radnika radi na crno - kazao je ministar finansija Darko Radunović.

Prihod od PDV-a je za tekuću godinu projektovan na 617,3 miliona eura, što znači da se ne naplati 120 do 150 miliona eura.

Radunović je objasnio da je to procjena koju je radilo Ministarstvo finansija u susret unapređenju Poreske uprave, odnosno stvaranju pretpostavki za elektronsku fiskalizaciju svih kasa.

Podsjetimo da je u turizmu, kako je Pobjeda već objavila, po procjeni Ministarstva turizma, u sivoj zoni 30 odsto prihoda, odnosno oko 300 miliona eura. Ministar je kazao da je teško egzaktno procijeniti kolika je ukupna siva ekonomija, ali su rađene procjene po oblastima. Očekuju dobar efekat u smanjenju sive ekonomije nakon unapređenja elektronske fiskalizacije kasa i podsjetio na iskustvo Hrvatske.

- U Hrvatskoj je nakon elektronske fiskalizacije prihod porastao preko 30 odsto prve godine. To se desi samo prve godine, jer kasnije ne može biti toliki rast. Ta prva godina najviše sive ekonomije ubaci u legalne tokove - objasnio je Radunović.

Komentarišući procjenu da je na sivom tržištu rada 25 do 30 hiljada zaposlenih Radunović je objasnio da bi to moglo da se riješi kroz smanjenje opterećenja zarada.

- Sivo tržište je i kada je zaposleni osiguran na minimalnu cijenu rada, a ostatak do pune plate prima na drugi način. Ubijeđen sam da je rješenje u smanjenju opterećenja na rad, ali to moramo uraditi smisleno i na način da ne napravimo fiskalni uticaj koji bi nas ugrozio. Za onoliko koliko smanjimo opterećenje na rad za toliko treba da povećamo broj poreskih obveznika, odnosno prijavljenih radnika sa sivog tržišta – rekao je Radunović.

Tagovi: siva ekonomija, rad na crno, crnogorska ekonomija, Darko Radunović
PROČITAJ I OVO
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
PREGOVORI
Reuters: Crna Gora pregovara sa EU o kineskom dugu
BRUXELLES – Crna Gora sa velikim dugom prema Kini pregovara o uzimanju stotina miliona evra povoljnog kredita Evropske unije i priprema se za rasprodaju državne imovine kako bi smanjila svoju finansijsku zavisnost od Pekinga, rekli su visoki evropski zvanicnici za Reuters.
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju
PODACI
Njemačka kupila podatke o mogućim poreznim prevarama u Dubaiju

BERLIN - Njemačka je kupila podatke koji bi poreznicima trebali pomoći da otkriju porezne prevare njemačkih državljana, objavio je u petak ministar financija Olaf Scholz.

Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
GUVERNER
Vujčić: Rast bi mogao biti i veći od 5,9 posto
ROVINJ - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je na 9. susretu guvernera i bankara regije koji se održava u Rovinju, rekao da bi gospodarski rast ove godine mogao biti i veći od 5,9 posto, stope iz najnovije projekcije središnje banke
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE