GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Crnoj Gori zaposleno skoro 10.000 sezonaca

U Crnoj Gori zaposleno skoro 10.000 sezonaca
SEZONCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2018 / 15:15
Autor: SEEbiz / RTCG
PODGORICA - U Crnoj Gori je ove godine, kroz kvotu za radnu snagu koja dolazi sa strane, zaposleno 9.908 osoba što je gotovo polovina od planiranog broja, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Suljo Mustafić.

On je, na pres konferenciji, povodom posjete predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije ZZZCG, rekao da će nakon posjete u centralnoj službi u Podgorici, delegacija iz Srbije sjutra obići područnu jedinicu Zavoda u Baru.

„Tu će se kolege iz Srbije upoznati sa tehnologijom rada našeg Zavoda i naših područnih jedinica, i svim mjerama iz oblasti aktivne politike zapošljavanja, podsticaja preduzetništva, profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom (OSI)", rekao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, ta iskustva su dragocjena, prvenstveno kad su, kako je naveo, u pitanju projekti aktivnih mjera u zapošljavanju koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje iz Srbije.

„Sa druge strane, postoje oblasti u koje smo mi u nekoj mjeri više unaprijedili, a to su oblasti profesionalne rehabilitacije, moguće i preduzetništva, tako da ćemo kroz ovu razmjenu iskustava i podataka i znanja, sigurno napraviti značajne pomake u našoj saradnji i što je dragocjenije u našim iskustvima", istakao je Mustafić.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, Zoran Martinović, rekao je da je fokus posjete na uzajamnom učenju i preuzimanju primjera dobre prakse.

„Vidimo da mjere aktivne politike zapošljavanja, koje sprovodi ZZZCG, imaju dodira u nekim djelovima istovjetnosti sa onim što radi Srbija, ali imamo i specifičnosti programa koje možemo da preuzmemo, pogotovo neke mjere koje su nam predstavili, a koje se odnose na suzbijanje sive ekonomije, programe obuka i obrazovanja", naveo je Martinović.

Prema njegovim riječima, više od trećine nezaposlenih u Crnoj Gori i u Srbiji spada u red osoba bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, koje, kako je rekao, teško mogu da nađu mjesto na tržištu rada.

„Zato je važno da nađemo modele kako da unaprijeđujemo programe koji mogu da podignu kapacitete i stepen zapošljivosti najteže zapošljivih kategorija, među njima su važni programi koji se odnose na zapošljavanje OSI. I ovdje i u Srbiji postoje budžeti koji su izdvojeni za tu kategoriju i zato je važno da na pravi način dođemo do poslodavaca koji žele da obezbijede socijalnu i radnu intregraciju OSI i da se tim poslodavcima daju određeni podsticaji", rekao je Martinović.

On je kazao da će u toku posjete razgovarati i o obezbjeđivanju regularnih migracija koje su, kako je ukazao, pogotovo prisutne u ljetnjim mjesecima iz Srbije u Crnu Goru.

„Razgovaraćemo kako da obezbijedimo da te osobe imaju regularan status, a da im se obezbijede boravišne i radne dozvole, kako bi siva ekonomija u toj zoni bila svedena na najmanju moguću mjeru", istakao je Martinović.

Na pitanje novinara zašto crnogorski državljani neće da rade u toku ljetne sezone što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država, kao i da li je to pitanje mentaliteta ili uslova, Mustafić je rekao da je to uzrok više faktora.

„Slaba motivisanost za rad, naš mentalitet koji je takav kakav jeste, ali sa druge strane, i uslovi koji nisu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu. Zbog čega? Zato što imamo situaciju da pomalo sivo tržište dominira u ovoj oblasti", kazao je Mustafić.

On smatra da postoji problem rada i drugih službi koje treba da sve to isprate.

„Ono što Zavod radi jeste da posreduje kroz svoje mjere i animira ljude iz pasivnijih krajeva Crne Gore da sezonski rade na crnogorskom promorju. Značajan broj tih osoba će raditi kroz posredstvo Zavoda, ali to nije ni izbliza onaj broj koji je potreban poslodavcima na primorju", istakao je Mustafić.

On je rekao da je ove godine kvota za radnu snagu koja dolazi sa strane 18.135 osoba.

„Ona je do današnjeg dana utrošena gotovo do polovine, 9.908 osoba je u Crnoj Gori kroz ovu kvotu zaposleno, a ukupno je izdato 13.612 radnih dozvola", naveo je Mustafić.

On je kazao da se na evidneciji ZZCG nalaze 43.032 osobe, odnosno da je stopa nezaposlenosti danas 18,55 odsto.

Martinović je rekao da je u Srbiji izuzetno povećana tražnja za radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva i da veliki broj radnika u toj oblasti radi u Srbiji.

„Očigledno, za mnoge je i dalje crnogorsko primorje atraktivnije u ovom periodu, što vidimo po broju izdatih boravišnih i randih dozvola da najveći broj osoba iz Srbije dolazi u Crnu Goru", naveo je Martinović.

On je rekao da je u Srbiji broj osoba na zavodu na istorijskom minimumu, navodeći da je to ispod 600 hiljada nezaposlenih.

„Veliki broj osoba koje dolaze i Srbije ne dolaze preko naše službe za zapošljavanje. Uglavnom dolaze samostalno ili preko privatnih agencija za zapošljavanje. Tražimo način da što veći broj poslodavaca radi preko državne agencije za zapošljavanje kako bismo mogli da imamo bolje kontrolisanu vrstu migracije", kazao je Martinović.

Tagovi: sezonski radnici, sezonci, crnogorski turizam, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Suljo Mustafić
PROČITAJ I OVO
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
UPOZORENJE
Kina upozorila G7: Male skupine ne vladaju svijetom
PEKING - Kina je u nedjelju oštro upozorila čelnike G7 da su dani kada su "male" skupine zemalja odlučivale o sudbini svijeta odavno prošli, uzvraćajući udarac najbogatijim svjetskim demokracijama koje traže jedinstveni stav prema Pekingu.
Slovenski kreditni rejting stabilan
REJTING
Slovenski kreditni rejting stabilan
LJUBLJANA - S&P Global potvrdio je slovenski kreditni rejting na AA- sa stabilnim izgledima, a DBRS Morningstar na A, također sa stabilnim izgledima.
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
POTEZI
G7 usvojio infrastrukturni plan kao protutežu jačanju kineskog utjecaja
LONDON - Čelnici skupine G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za potporu zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protutežu jačanju utjecaja Kine.
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
PLANOVI
G7: Infrastrukturnim planom protiv kineske inicijative Pojas i put
LONDON - Skupina sedam bogatih država G7 objavit će u subotu novi globalni infrastrukturni plan kao odgovor na kinesku inicijativu Pojas i put, rekao je visoki dužnosnik u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena.
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
REJTING
S&P zadržao kreditni rejting Srbije
BEOGRAD – Uprkos globalnoj krizi i produženom trajanju pandemije, agencija Standard & Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje i dobijanje investicionog rejtinga, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE