GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U drugoj polovici ožujka više od 13.000 novih nezaposlenih

U drugoj polovici ožujka više od 13.000 novih nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 14:59
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Krajem ožujka u evidenciji nezaposlenih Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) je bilo više od 143 tisuće osoba, a samo u zadnjih 15-ak dana prošlog mjeseca u evidenciju su ušle 13.264 nezaposlene osobe, od čega njih 12.260 izravno iz radnog odnosa, pokazuju podaci HZZ-a.

HZZ od 16. ožujka dnevno prati ulaske i izlaske iz evidencije nezaposlenih, posebno ulaske iz radnog odnosa.

Na dan 16. ožujka u evidenciji je bilo 134.717 osoba, a na kraju na kraju dana 31. ožujka 143.454 osoba, što je u razdoblju od 16. do 31. ožujka povećanje za 8.737 osoba, podaci su koje je Hina dobila od HZZ-a.

No, podaci o ulasku u evidenciju nezaposlenih su veći, i u tom je razdoblju u evidenciju ušlo 13.264 osoba, od čega njih 12.260 izravno iz radnog odnosa.

Istodobno je u razdoblju od 16. do 31. ožujka iz evidencije izašlo 4.546 osoba, od čega je 3.417 osoba zaposleno.

Iako je uobičajeno ožujak mjesec u kojem raste zapošljavanje, pogotovo sezonsko u djelatnostima vezanim uz turizam i trgovinu, podaci za drugu polovicu prošlog mjeseca pokazuju da su te djelatnosti, posebice turizam najviše pogođeni krizom zbog koronavirusa, jer su i najčešći ulasci u evidenciju nezaposlenih upravo iz tih djelatnosti.

Po podacima HZZ-a, u evidenciju nezaposlenih u razdoblju od 16. do 31. ožujka najviše je novoprijavljenih iz djelatnosti smještaja, usluživanja hrane i pića - 4.376, a slijede trgovina s 1.672, prerađivačka industrija s 1.462 i ostale uslužne djelatnosti s 891 novoprijavljenih nezaposlenih.

Podaci HZZ-a samo za prvi dan travnja pokazuju rast broja nezaposlenih za više od njih tisuću - samo tijekom srijede, 1. travnja, u evidenciju nezaposlenih ukupno se prijavilo 1.473 osoba, od čega 1.380 osoba izravno iz radnog odnosa.

Prema dnevnim podacima s internet stranice HZZ-a, trenutno je u evidenciji nezaposlenih ukupno 144.819 osoba, a trenutačno je objavljeno 9.260 radnih mjesta.

Tagovi: nezaposlenost, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE