GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U godinu dana od početka koronakrize vrijednost računa 29,8 mlrd kn manja

U godinu dana od početka koronakrize vrijednost računa 29,8 mlrd kn manja
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 14:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U godinu dana od početka koronakrize u Hrvatskoj, od 24. veljače 2020. godine pa do jučer, vrijednost fiskaliziranih računa manja je za 29,83 milijarde kuna u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 24. veljače 2020. do 21. veljače ove godine u odnosu na razdoblje od 23. veljače 2019. do 21. veljače 2020. godine, broj fiskaliziranih računa smanjen je za 24 posto, a njihov iznos za 15 posto.

Naime, od 24. veljače prošle do 21. veljače ove godine izdano je 1,81 milijardu računa, čija vrijednost je dosegnula 166,81 milijardu kuna, dok je u razdoblju od 23. veljače 2019. do 21. veljače 2020. godine bilo izdano 2,38 milijardi računa, ukupne vrijednosti 196,6 milijardi kuna.

Tako je vrijednost fiskaliziranih računa u razdoblju od početka koronakrize do jučer u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana manja za 29,83 milijarde kuna.

U trgovini je na godišnjoj razini broj računa smanjen za 17 posto, na 1,15 milijardi, dok je njihova vrijednost pala sedam posto, na 120,5 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu broj fiskaliziranih računa pao je 46 posto, na 224,3 milijuna, dok je vrijednost računa manja za 49 posto i iznosi 14,1 milijardu kuna.

Prošli tjedan 1 posto veća vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini
U prošlom pak tjednu, u razdoblju od 15. do 21. veljače ove godine, u svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa je smanjen za 12 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, na 35,5 milijuna, dok je njihov iznos veći za jedan posto 17 posto ili 24,6 milijuna kuna i doseže gotovo tri milijarde kuna.

I u trgovini broj i iznos računa porasli su za po jedan posto, pa je tako izdano 24,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 2,22 milijarde kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u proteklom je tjednu na godišnjoj razini izdano 75 posto manje računa, a iznos je smanjen za 68 posto. U razdoblju od 15. do 21. veljače ove godine tako je izdano 1,6 milijuna računa, a u istom lanjskom tjednu njih 6,6 milijuna, dok je vrijednost računa u ugostiteljstvu i turizmu u proteklom tjednu dosegnula 86 milijuna kuna, u odnosu na 269,3 milijuna kuna u usporedivom tjednu prošle godine.

Naime, zbog nepovoljne epidemiološke situacije zbog pandemije koronavirusa, do 15. veljače na snazi su bile mjere kojima je u potpunosti bio obustavljen rad kafića, dok su restorani mogli jedino pripremati hranu za dostavu. U trgovinama i trgovačkim centrima su pak propisana ograničenja prema kojima za svoje kupce moraju osigurati od 10 do 20 četvornih metara prostora, ovisno o veličini neto prodajne površine.

No, s 15. veljačom na snagu je stupila određena relaksacija epidemioloških mjera pa tako kafići mogu prodavati “kavu za van”, a uz propisane mjere između ostalog je omogućen rad i teretanama, fitnes centrima, automat klubovima, kasinima i kladionicama.

U ugostiteljstvu i turizmu na tjednoj razini vrijednost izdanih računa veća za 6 posto
Tako je u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 8. do 14. veljače 2021. godine, u ugostiteljstvu i turizmu u prošlom tjednu dijelom bilo vidljivo to “popuštanje”, pa je tako izdano 32 posto više fiskaliziranih računa, uz rast njihove vrijednosti za šest posto.

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije broj računa na tjednoj razini je povećan četiri posto, no uz smanjenje njihove vrijednosti za dva posto.

Padu vrijednosti na tjednoj razini najviše je doprinijela trgovina na malo, u kojoj je zabilježen pad vrijednosti računa za tri posto, dok je istovremeno broj izdanih računa porastao za dva posto.

Tagovi: fiskalizirani računi, fiskalizacija, Porezna uprava, trgovina, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Svjetska banka gotovo prepolovila prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
WASHINGTON - Hrvatsko gospodarstvo porast će iduće godine gotovo upola slabije no što se očekivalo, prognozirala je Svjetska banka, istaknuvši visoku inflaciju koja je pritisnula realne plaće i vanjsku potražnju u ključnim trgovinskim partnerima, poput Njemačke.
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
CIJENE
Proizvođačke cijene europske industrije ubrzale u kolovozu; u Hrvatskoj usporavanje
ZAGREB - Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone ponovo su ubrzale u kolovozu, uz podršku kontinuranog snažnog rasta cijena energije, dok je u Hrvatskoj njihov rast naglo usporio, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata.
Industrijska proizvodnja nastavila rast
TREND
Industrijska proizvodnja nastavila rast
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u kolovozu je u usporedbi s srpnjem bila niža za 0,8%.
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pad broja zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u kolovozu ove godine pao je za 0,2 posto prema srpnju te 0,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
CIJENE
Inflacija u Turskoj skočila na 83,45%
ANKARA - Turski predsjednik svakako želi biti i politički i gospodarski čimbenik ne samo u regiji. Ali gospodarski je to teško moguće dok se turska lira sve više približava hiperinflaciji: u rujnu je dostigla 83,45%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE