GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj 1,64 milijuna zaposlenih, stopa anketne nezaposlenosti 5,5 posto

U Hrvatskoj 1,64 milijuna zaposlenih, stopa anketne nezaposlenosti 5,5 posto
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.06.2024 / 12:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema anketi, u prvom tromjesečju 2024. godine u Hrvatskoj je bilo 1,643 milijuna zaposlenih, što je u odnosu na prethodni kvartal 27 tisuća više

U Hrvatskoj je u prvom tromjesečju ove godine bilo 1,64 milijuna zaposlenih što je rast za 61 tisuću u odnosu na isto razdoblje lani, dok je broj nezaposlenih pao za 29 tisuća, na 96 tisuća osoba, pa je stopa anketne nezaposlenosti 5,5 posto, procjena je Državnog zavoda za statistiku (DZS) iz ankete o radnoj snazi.

Prema anketi, u prvom tromjesečju 2024. godine u Hrvatskoj je bilo 1,643 milijuna zaposlenih, što je u odnosu na prethodni kvartal 27 tisuća više.

Usporedba broja zaposlenih na godišnjoj razini, u odnosu na prvi kvartal 2023. godine, pokazuje da je u prvom tromjesečju ove godine zaposlenih bilo 61 tisuću više ili 3,8 posto.

Istovremeno, broj nezaposlenih je na godišnjoj razini pao za 23,4 posto, a na tromjesečnoj za 5,9 posto.

Stopa zaposlenosti, koja pokazuje udio zaposlenih osoba u radno sposobnom stanovništvu (15 do 64 godine), u prvom je tromjesečju ove godine iznosila 68 posto, što je porast za 3,4 postotna boda u odnosu na prvo tromjesečje 2023. godine.

Stopa anketne nezaposlenosti za osobe u dobi od 15 do 64 godine iznosila je 5,5 posto, što je za 1,9 postotnih bodova manje nego u istome promatranom razdoblju prošle godine.

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, anketna nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE