GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj najveći rast cijena nekretnina u Europskoj uniji

U Hrvatskoj najveći rast cijena nekretnina u Europskoj uniji
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2023 / 07:43
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - I u prvom tromjesečju ove godine cijene stambenih kvadrata najviše su porasle u Hrvatskoj, od svih zemalja Europske unije, i to za čak 14 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Na razini eurozone su stambene nekretnine u prvom tromjesečju povećane za 0,4 posto na godišnjoj razini, a u EU-u za 0,8 posto. Hrvatska je dakle i u prvom kvartalu 2023. zadržala poziciju zemlje s najvećim skokom cijena stambenih kvadrata u Uniji, koji je ipak bio nešto manji no kvartal ranije (zadnji kvartal 2022.), kada je na godišnjoj razini iznosio čak 17,3 posto. Na razini eurozone u posljednjem kvartalu prošle godine cijene nekretnina bile su više za 3 posto u eurozoni i za 3,6 posto u EU-u, piše Novi list.

Po rastu cijena stambenih kvadrata u prva tri mjeseca ove godine iza Hrvatske slijede Litva i Bugarska, s rastom cijena nekretnina za 13,1, odnosno za 9,5 posto. Stambeni prostor pojeftinio je u samo šest zemalja, od toga najviše u Švedskoj, za 6,9 posto, a slijede Njemačka i Danska s padom cijena za 6,8, odnosno za 6,2 posto. U odnosu pak na prethodno tromjesečje cijene stambenih nekretnina u eurozoni i u EU-u bile su u prva tri ovogodišnja mjeseca niže za 0,9, odnosno za 0,7 posto, a u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju pale su za 1,7, odnosno za 1,4 posto. Na tromjesečnoj razini najviše je poskupio stambeni prostor u Danskoj i Mađarskoj, za 2,5 odnosno za 2,2 posto. Hrvatska i Cipar bilježe rast cijena stambenih nekretnina u prva tri ovogodišnja mjeseca za dva posto u odnosu na prethodno tromjesečje. U zadnja tri mjeseca 2022. stambeni prostor u Hrvatskoj poskupio je pak na tromjesečnoj razini za 4,7 posto. Najviše su u odnosu na prethodno tromjesečje pojeftinile cijene stambenih nekretnina u Luksemburgu, za 4,1 posto. Slijede Njemačka i Finska s padom cijena »kvadrata« za 3,1 odnosno za 1,8 posto.

Razvidno je dakle da Hrvatska i dalje predvodi po rastu cijena nekretnina u cijeloj Uniji, no taj rast ipak usporava. I na razini eurozone i u Uniji još je uvijek prisutan blagi godišnji rast cijena nekretnina, ali prosjek je daleko sporiji od našeg rasta, pri čemu i EU i eurozona već bilježe pad na kvartalnim razinama. Utjecaj je to naravno činjenice da u cijelom europodručju rast usporava, u nekim zemljama članicama cijene nekretnina već neko vrijeme padaju, a kod nekih su već vrlo vidljive i na godišnjoj razini. Kod nas se, prema ranijim podacima Hrvatske narodne banke, negdje u zadnjem kvartalu prošle godine značajno smanjio broj transakcija, dok se razlika između tražene i realizirane cijene povećava.

Do pada, međutim, još uvijek ne dolazi, štoviše, rast je i dalje prisutan. Vjerojatno je jedan od razloga »otpornosti« cijena u RH na faktore koji su ponegdje u eurozoni već izazvali značajnije korekcije, i to što smo tek nedavno ušli u eurozonu, pa je i rast kamatnih stopa na stambene kredite puno sporiji nego u europodručju. Naime, ECB je kamate počeo povećavati prošlo ljeto, taj rast se brzo prenio na dio zemalja članica, međutim kod nas je došlo do suprotnog efekta povećanja likvidnosti uoči ulaska u eurozonu, a pretpostavlja se da su mnogi i svoje novčane viškove u kunama »pospremali« u nekretnine. No, to je bio efekt koji se najviše osjetio krajem 2022., a sada se pokazuje da se rast cijena prelijeva i u ovu godinu.

Snažan faktor tu bi mogla biti dodatno probuđena inozemna potražnja zbog ulaska u eurozonu i Schengen, te činjenica da su toj potražnji ovdašnje nekretnine još uvijek cjenovno dostupne. Pitanje je kako će se stvari dalje odvijati s obzirom na to da je i inozemna potražnja, koja većinom dolazi upravo iz Unije, i sama već donekle iscrpljena recesijom, a s druge strane i kod nas je prijenos rasta kamatnih stopa sve snažniji. Banke u Hrvatskoj upravo su od polovice ove godine drastično promijenile kreditnu ponudu stambenih kredita, uvodeći samo kredite s fiksnom stopom koja seže i do 5 posto. Kamate su povećane dvostruko u godinu dana i to će se sigurno odraziti na potražnju za kreditima, ali kod nas se tek polovica kupnji realizira putem kredita, a druga polovica u gotovini. Opet, očekivani rast BDP-a, pogonjen rastom izvoza usluga i turizma, ide u prilog stabilnosti tržišta. Međutim, dio stručnjaka za tržište nekretnina očekuje sada ili stagnaciju, ili korekciju cijena, ali ne značajnu.

Tagovi: nekretnine, tržište nekretnina, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE