GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj se početkom srpnja trošilo više nego u istom razdoblju 2019.

U Hrvatskoj se početkom srpnja trošilo više nego u istom razdoblju 2019.
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 19:38
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Prošlog tjedna u Hrvatskoj se trošilo više nego u usporedivom srpanjskom tjednu pretkrizne 2019. godine, pokazuju to podaci iz sustava fiskalizacije.

Iako je broj izdanih računa manji nego 2019. godine, njihova je vrijednost za tri posto veća nego u vrijeme prije pandemije. U odnosu na 2020. godinu vrijednost računa je još i veća, pa je prošli tjedan bio za 25 posto jači od usporedivog tjedna prošle godine. Na to da je vrijednost računa u prošlom tjednu veća nego u usporedivom tjednu 2019. godine, vjerojatno je utjecala i inflacija, odnosno rast cijena, ali ona nije zaslužna za ukupno povećanje vrijednosti prometa, piše Novi list.

Usporedili su u Poreznoj upravi i razdoblje od 22. veljače ove godine do 11. srpnja, s otprilike istim razdobljem prošle godine, čiji početak označava pojavu prvih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, pa se pokazalo da je ove godine u tih gotovo pet mjeseci u Hrvatskoj potrošeno čak 12 milijardi kuna više nego lani. U ovoj su godini u tom razdoblju kroz sustav fiskalizacije izdani računi vrijedni 72,6 milijardi kuna i to je tek 2,3 posto, odnosno 1,6 milijardi kuna manje nego u usporedivom razdoblju 2019. godine.

Pojačana potrošnja u ovoj godini morala se naravno osjetiti i na proračunskim prihodima, a već neko vrijeme potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ističe kako u njegovu ministarstvu više ne uspoređuju podatke s 2020., nego s 2019. godinom.

– Još od ožujka, uz redovno praćenje prihoda na međugodišnjoj razini, pomno pratimo i uspoređujemo prihode s istim razdobljem 2019. godine. S današnjim danom porezni prihodi su gotovo na razini 2019. godine. Naravno da je relevantniji trenutak usporedbe kraj mjeseca, no svejedno mogu reći da su neki prihodi i iznad razine 2019. godine, posebno izdvajam PDV, gdje su prihodi veći za jedan do dva posto, i doprinose, kazao je ministar Marić.

Tagovi: potrošnja, fiskalizacija,
PROČITAJ I OVO
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE