GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj se početkom srpnja trošilo više nego u istom razdoblju 2019.

U Hrvatskoj se početkom srpnja trošilo više nego u istom razdoblju 2019.
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 19:38
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Prošlog tjedna u Hrvatskoj se trošilo više nego u usporedivom srpanjskom tjednu pretkrizne 2019. godine, pokazuju to podaci iz sustava fiskalizacije.

Iako je broj izdanih računa manji nego 2019. godine, njihova je vrijednost za tri posto veća nego u vrijeme prije pandemije. U odnosu na 2020. godinu vrijednost računa je još i veća, pa je prošli tjedan bio za 25 posto jači od usporedivog tjedna prošle godine. Na to da je vrijednost računa u prošlom tjednu veća nego u usporedivom tjednu 2019. godine, vjerojatno je utjecala i inflacija, odnosno rast cijena, ali ona nije zaslužna za ukupno povećanje vrijednosti prometa, piše Novi list.

Usporedili su u Poreznoj upravi i razdoblje od 22. veljače ove godine do 11. srpnja, s otprilike istim razdobljem prošle godine, čiji početak označava pojavu prvih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj, pa se pokazalo da je ove godine u tih gotovo pet mjeseci u Hrvatskoj potrošeno čak 12 milijardi kuna više nego lani. U ovoj su godini u tom razdoblju kroz sustav fiskalizacije izdani računi vrijedni 72,6 milijardi kuna i to je tek 2,3 posto, odnosno 1,6 milijardi kuna manje nego u usporedivom razdoblju 2019. godine.

Pojačana potrošnja u ovoj godini morala se naravno osjetiti i na proračunskim prihodima, a već neko vrijeme potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ističe kako u njegovu ministarstvu više ne uspoređuju podatke s 2020., nego s 2019. godinom.

– Još od ožujka, uz redovno praćenje prihoda na međugodišnjoj razini, pomno pratimo i uspoređujemo prihode s istim razdobljem 2019. godine. S današnjim danom porezni prihodi su gotovo na razini 2019. godine. Naravno da je relevantniji trenutak usporedbe kraj mjeseca, no svejedno mogu reći da su neki prihodi i iznad razine 2019. godine, posebno izdvajam PDV, gdje su prihodi veći za jedan do dva posto, i doprinose, kazao je ministar Marić.

Tagovi: potrošnja, fiskalizacija,
PROČITAJ I OVO
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
BESPOVRATNO
Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura
ZAGREB - Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, u četvrtak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih devet milijardi eura iz fondova EU-a do 2027. godine.
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
SNIŽENE PROGNOZE
Italija snizila prognozu rasta u 2023.
RIM - Talijanska vlada na odlasku znatno je snizila prognozu gospodarskog rasta u idućoj godini zbog vrtoglavo visokih troškova energije, no procjenjuje da će porezni prihodi poboljšati stanje u javnim financijama.
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj u rujnu dosegnula 10 posto
BERLIN - Stopa inflacije u Njemačkoj porasla je u rujnu na 10 posto, dosegnuvši novu najvišu razinu otkada statistički ured raspolaže usporedivim podacima, potaknuta ubrzanim rastom cijena energije i hrane.
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
MJERE
Njemačka: Novi paket mjera za zaštitu građana od rasta cijena energenata
BERLIN - Njemačka vlada donijela je nove mjere u borbi protiv energetske krize koje sadrže i određivanje gornje granice za plin i električnu energiju, za što će se izdvojiti 200 milijardi eura, priopćeno je u četvrtak.
Primorac: Nisam najavio narodne obveznice
REAKCIJE
Primorac: Nisam najavio narodne obveznice
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade kako nije najavio stavljanje na tržište "narodnih obveznica" već da je u razgovoru s novinarkom komunicirao o različitim modalitetima koji postoje te u tom kontekstu to spomenuo samo kako ideju, istaknuvši pritom da državni proračun nije ugrožen te da država nema problema s likvidnošću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE