GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Hrvatskoj u travnju rekordni skok potrošnje u maloprodaji

U Hrvatskoj u travnju rekordni skok potrošnje u maloprodaji
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 13:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla treći mjesec zaredom, i to po najvišoj stopi od kada DZS prati te podatke, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u travnju realno pala za 2.1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine skočila 34.4 posto.

To je treći mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

A skok prometa u maloprodaji za 34.4 posto na godišnjoj razini najveći je od 2006. godine, od kada DZS prati te podatke po postojećoj metodologiji.

U travnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 12 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) skočio za 69.5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U prva četiri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To ukazuje na oporavak osobne potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

DZS je u petak objavio izvješće o bruto domaćem proizvodu (BDP), prema kojemu je gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0.7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je, doduše, četvrto tromjesečje zaredom kako je gospodarstvo palo na godišnjoj razini, ali znatno sporije nego u prethodnom, kada je pad iznosio 7.2 posto.

Unatoč tom padu gospodarstvo je na putu oporavka s obzirom na to da je BDP na kvartalnoj razini zabilježio rast treće tromjesečje zaredom, nakon što je prošle godine zbog posljedica pandemije koronavirusa pao rekordnih 8.4 posto.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, trgovina, osobna potrošnja, potrošnja
PROČITAJ I OVO
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE