GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U kolovozu nastavljen godišnji pad proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu

U kolovozu nastavljen godišnji pad proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 09:33
Autor: RBA analize

ANALIZA - Uz godišnju stopu pada za 5,5% proizvođačkih cijena na inozemnom tržištu (-0,6% mjesečno) ukupne cijene pri proizvođačima, na godišnjoj su razini u kolovozu bile niže 4,1% (-0,5% mjesečno).

Prema posljednjim podacima DZS-a, trend negativnih godišnjih stopa proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu, započet u ožujku, nastavljen je i tijekom kolovoza. Uz blagi pad i na mjesečnoj razini (-0,3%) u odnosu na kolovoz 2019. proizvođačke cijene na domaćem tržištu niže su za 2,7%. Uz godišnju stopu pada za 5,5% proizvođačkih cijena na inozemnom tržištu (-0,6% mjesečno) ukupne cijene pri proizvođačima, na godišnjoj su razini u kolovozu bile niže 4,1% (-0,5% mjesečno).

Isključimo li iz cijena industrije na domaćem tržištu cijene energije, uz pad od 0,2% u odnosu na srpanj, na godišnjoj razini nisu zabilježene promjene što jasno upućuje kako je najveći generator pada potrošačkih cijena upravo pad cijena u kategoriji energije.

Navedeno potvrđuje i raspodjela prema GIG-u gdje su cijene energije u kolovozu u odnosu na isto razdoblje lani niže za 9,4% (-0,8% mjesečno). Na mjesečnoj razini cijene intermedijarnih, kapitalnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju ostale su gotovo nepromijenjene, dok su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju bile niže 0,3% u odnosu na srpanj. Na godišnjoj razini, osim izraženog pada cijena energije, ostale kategorije zabilježile su tek minimalne promjene.

Promatrano prema NKD-u, domaće proizvođačke cijene industrije u rudarstvu i vađenju na godišnjoj su razini niže za 7,5%. I šesti mjesec za redom zabilježen je pad cijena u prerađivačkoj industriji koji je u kolovozu blago ubrzao na 3,3% pri čemu je nastavljen snažan dvoznamenkasti pad cijena u potkategoriji proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda od 25,8%. Proizvođačke cijene opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježile su godišnji rast od 0,4%.

I u nastavku godine kretanje proizvođačkih cijena industrije ostat će pod snažnim utjecajem pada cijena energije, prvenstveno naftnih derivata. Zrcalit će to sliku kretanja cijena sirove nafte na svjetskim robnim tržištima koja je i dalje nalaze na više od 20% nižim razinama u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Niže proizvođačke cijene industrije svakako su i posljedica mjera zatvaranja gospodarstava uslijed pandemije COVID-19 odnosno zamjetno niže gospodarske aktivnosti koja za posljedicu ima i nižu potražnju.

Tagovi: cijene industrije, industrija, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE