GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U lipnju 2,2 posto više zaposlenih na godišnjoj razini

U lipnju 2,2 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 15:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo 1,56 milijuna zaposlenih, što je za 1,5 posto više nego u svibnju, a za 2,2 posto nego u lipnju lani, pri čemu je stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju iznosila 7,5 posto, što je na mjesečnoj razini pad za 0,7 postotnih bodova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u lipnju je u Hrvatskoj bilo 1.563.484 zaposlena, što je za 22.847 osoba ili za 1,5 posto više nego krajem svibnja iste godine. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih je zabilježio rast za 2,2 posto.

U pravnim osobama bilo je zaposleno 1.339.431 osoba, što je za 12.840 osoba ili jedan posto više nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani rast je bio snažniji i iznosio je 1,8 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem lipnja bilo 205.402 zaposlena, što je za oko deset tisuća ili 5,1 posto više nego u svibnju 2021. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama veći je za 5,5 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem lipnja bilo 18.651, pao je na mjesečnoj razini za 0,2 posto, a na godišnjoj za 2,8 posto.

Najviše rastao broj zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje da na mjesečnoj razini nijedna djelatnost nije zabilježila pad, dvije su stagnirale, dok su ostale rasle, no uglavnom po blažim stopama.

Tako je najviše, za 8,8 posto, na 71.313, porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, dok je porast veći od jedan posto zabilježen još samo kod administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti, za 1,8 posto.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 0,5 posto, na 227.992 osobe, a u trgovini za 0,6 posto, na 203.756 osoba.

I na godišnjoj razini većina djelatnosti zabilježila je rast broja zaposlenih, a također je najizraženiji bio u turizmu i ugostiteljstvu, za 6,4 posto. Odmah nakon slijede informacije i komunikacije s rastom od 6,3 posto, ostale uslužne djelatnosti porasle su za šest posto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti za 5,9 posto, dok je broj zaposlenih u obrazovanju u odnosu na lanjski lipanj skočio za 5,1 posto.

U prerađivačkoj industriji broj zaposlenih je stagnirao na godišnjoj razini, dok je u trgovini pao za 0,2 posto. Osim u trgovini, pad na godišnjoj razini zabilježen je još u pet djelatnosti, a najviši je bio u poslovanju nekretninama, za 10,2 posto.

Broj nezaposlenih manji za 8,5 posto na mjesečnoj razini

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem lipnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 126.232 nezaposlene osobe, što je za 11.798 osoba ili 8,5 posto manje u odnosu na svibanj.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u lipnju je tako iznosila 7,5 posto, što je za 0,7 postotnih bodova manje nego u svibnju ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih smanjen je za 16,2 posto.

U statistici DZS-a izneseni su i podaci za prvih šest mjeseci ove godine, koji pokazuju da je broj ukupno zaposlenih na godišnjoj razini manji za 0,6 posto, dok je nezaposlenost porasla za 0,8 posto u odnosu na razdoblje od siječnja do lipnja 2020. godine.

Tagovi: zaposlenost, hrvatsko tržište rada, tržište rada, nezaposlenost, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, trgovina, hrvatski turizam, ugostiteljstvo
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE