GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U listopadu 2,9 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini

U listopadu 2,9 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 15:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem listopada u Hrvatskoj je bilo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,3 posto više nego u rujnu, ali i 2,9 posto manje nego krajem lanjskog listopada, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,1 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u listopadu je u Hrvatskoj bilo 1.533.891 zaposleni, što je za 5.174 osobe ili za 0,3 posto više nego krajem rujna. No, na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih bilježi pad za 2,9 posto.

Prema izvješću DZS-a, u listopadu je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.327.484 osobe, što je za 10.226 osoba ili 0,8 posto više nego mjesec dana prije.

Ipak, u odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih je i u pravnim osobama manji za 3,1 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem listopada bilo 187.231 zaposleni, što je za oko pet tisuća ili 2,6 posto manje nego u rujnu. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 1,9 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem listopada bilo 19.176, porastao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto, dok je godišnjoj za isti postotak pao.

Kod pravnih osoba na godišnjoj razini pad broja zaposlenih u većini djelatnosti

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, pri čemu je najviše porastao broj zaposlenih u obrazovanju, za 9,1 posto, na 118.195 osoba, a slijede ostale uslužne djelatnosti, sa skokom od 3,2 posto, na 20.629 osoba.

Broj zaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini najviše pao u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 5,9 posto, na 75.612 osoba.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 0,3 posto, na 225.626 osoba, dok je u trgovini pao za 0,1 posto, na 204.579 osoba.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem listopada ove godine zapošljavaju 21,6 posto manje radnika nego krajem listopada prošle godine.

Tek pet djelatnosti je krajem listopada ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani, a postotno je rast najveći u djelatnosti informacija i komunikacija, za 2,9 posto, na 44. 860 osoba.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem listopada u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 154.168 nezaposlenih osoba, što je za 6.734 osobe ili 4,6 posto više u odnosu na rujan.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u listopadu je tako iznosila 9,1 posto, što je za 0,3 postotna boda više nego u rujnu ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 26,8 posto.

Tagovi: hrvatsko tržište rada, tržište rada, zaposlenost
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE