GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U ožujku proizvođačke cijene industrije porasle rekordnih 19,5 posto

U ožujku proizvođačke cijene industrije porasle rekordnih 19,5 posto
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2022 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku ove godine skočile su za 19,5 posto u odnosu na isti mjesec 2021., čime su porasle 13. mjesec zaredom na godišnjoj razini, a riječ je i o najvišoj stopa rasta otkad DZS vodi te podatke, tj. od 2011. godine.

Rast godišnje stope proizvođačkih cijena traje već 13. mjesec zaredom, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Njihov rast, naime, započeo je ožujku lani, kada je iznosio je 3,5 posto, a u idućim mjesecima se intenzivirao, da bi u prosincu lani iznosio 16 posto, u siječnju ove godine 17,1 posto, a u veljači 17,2 posto.

U odnosu na veljaču, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u ožujku su bile 3,4 posto više.

Statistika pokazuje da su na rast proizvođačkih cijena većim dijelom utjecale cijene energije. Naime, ako se usporede proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za industriju ukupno, isključujući energiju, tada su u ožujku u usporedbi sa veljačom one više za 0,9 posto, a u usporedbi s ožujkom 2021. za 6,9 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na inozemnom su tržištu u ožujku su na mjesečnoj razini više za 2,9 posto, dok su na godišnjoj razini porasle za 13 posto.

Na domaćem tržištu proizvođačke cijene 24,7 posto više

Na domaćem su tržištu proizvođačke cijene u ožujku porasle za 3,9 posto u odnosu na veljaču, dok su prema ožujku 2021. godine porasle za 24,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u ožujku su prema veljači na domaćem tržištu proizvođačke cijene energije porasle za 11,1 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 1,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto i kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj su razini na domaćem tržištu najviše porasle proizvođačke cijene energije, za 73,3 posto. Slijedi rast cijena intermedijarnih proizvoda, za 9,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za šest posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 posto i kapitalnih proizvoda za 3,5 posto.

Tagovi: proizvođačke cijene industrije, hrvatska ndustrija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE