GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije

U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u prosincu je u Hrvatskoj bilo 1.527.697 zaposlenih, što je za 2.643 osoba ili za 0,2 posto više više nego krajem studenoga.

Na godišnjoj razini, međutim, broj ukupno zaposlenih pao je za 2,2 posto.

Po najnovijim podacima DZS-a, u prosincu je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.324.502 osoba, što je 0,3 posto, ili 4.335 više nego mjesec ranije.

Ipak, u odnosu na prosinac 2019. godine zaposlenih je u pravnim osobama manje za 2,4 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama krajem prosinca bio je 183.981 zaposleni, što je 1.707 ili 0,9 posto manje nego u studenome. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 1,4 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem prosinca bilo 19.214, porastao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto, a na godišnjoj je bez značajnije promjene.

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u šest djelatnosti, a najviše, za 5,5 posto, u djelatnosti informacije i komunikacije, na 47,947 osoba.

Traže se građevinari i informatičari, pada zaposlenost u turizmu i ugostiteljstvu

Veći se postotni rast u prosincu u odnosu na studeni, za 2,4 posto, na 101.174 zaposlenih, bilježi u građevinarstvu.

Broj zaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini najviše pao u ugostiteljstvu i turizmu, za tri posto, na 65.947 zaposlenih.

Statistika na mjesečnoj razini uz ostalo bilježi pad broja zaposlenih i u djelatnostima prijevoza i skladištenja za 0,6 posto, te za po 0,5 posto u prerađivačkoj industriji, te trgovini na veliko i malo - popravak motornih vozila i motocikala.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem prosinca prošle godine zapošljavale su 21,7 posto manje radnika nego krajem prosinca 2019. godine.

Tek šest djelatnosti je krajem prosinca prošle godine zapošljavalo više radnika nego krajem prosinca 2019., a postotno je rast najveći u djelatnosti informacija i komunikacija, za 8,3 posto.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem prosinca 2020. u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 159.845 nezaposlenih osoba, što je za 28.092 osobe ili 21,3 posto više nego u prosincu 2019. godine.

Broj nezaposlenih porastao je i na mjesečnoj razini, pa je tako u prosincu bilo 3.295 osoba ili 2,1 posto više nezaposlenih nego u studenom.

No, rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini nije se odrazio na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu.

Stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu je iznosila 9,5 posto, što je za 0,2 postotna boda više nego u studenome, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

Tagovi: zaposlenost u industriji, hrvatska industrija, industrija
PROČITAJ I OVO
Stiže inflacija, ali ona neće potrajati
RAST CIJENA
Stiže inflacija, ali ona neće potrajati
BERLIN - Već uoči pandemije su se proricali crni dani: slom gospodarstva, besparica i recesija. Zapravo smo prošli dobro - cinici će reći previše dobro, ali tu su i bilijuni dugova. Slijedi li sad inflacija?
Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta
CILJEVI
Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200.000 radnih mjesta
ZAGREB - U ovo desetljeće Hrvatska ulazi kao treća najlošija članica EU s udjelom zaposlenosti u odrasloj populaciji od samo 66 posto.
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
SKROMNO
Ograničen domet oporavka industrijske proizvodnje
ANALIZA - Nakon povratka pozitivnim vrijednostima na godišnjoj razini u prosincu, industrijska proizvodnja tijekom siječnja nastavila je s godišnjim rastom.
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
TRŽIŠTE RADA
Snažan uzlet zapošljavanja u SAD-u u veljači
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u veljači gotovo 380 tisuća novih radnih mjesta, većinom u sektoru ugostiteljstva i aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
DUG
Američki javni dug bit će do sredine stoljeća dvostruko veći od BDP-a
WASHINGTON - Američki javni dug izjednačit će se u 2021. godini s vrijednošću BDP-a, a do sredine stoljeća bit će dvostruko veći, procjenio je neovisni institut CBO, napominjući da u procjene nije uključio učinke predloženih poticaja u koronakrizi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE