GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije

U prosincu 0,2 posto više zaposlenih nego mjesec ranije
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 08:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,2 posto više nego u studenome, ali i 2,2 posto manje nego krajem prosinca 2019., dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u prosincu je u Hrvatskoj bilo 1.527.697 zaposlenih, što je za 2.643 osoba ili za 0,2 posto više više nego krajem studenoga.

Na godišnjoj razini, međutim, broj ukupno zaposlenih pao je za 2,2 posto.

Po najnovijim podacima DZS-a, u prosincu je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.324.502 osoba, što je 0,3 posto, ili 4.335 više nego mjesec ranije.

Ipak, u odnosu na prosinac 2019. godine zaposlenih je u pravnim osobama manje za 2,4 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama krajem prosinca bio je 183.981 zaposleni, što je 1.707 ili 0,9 posto manje nego u studenome. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 1,4 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem prosinca bilo 19.214, porastao je na mjesečnoj razini za 0,1 posto, a na godišnjoj je bez značajnije promjene.

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u šest djelatnosti, a najviše, za 5,5 posto, u djelatnosti informacije i komunikacije, na 47,947 osoba.

Traže se građevinari i informatičari, pada zaposlenost u turizmu i ugostiteljstvu

Veći se postotni rast u prosincu u odnosu na studeni, za 2,4 posto, na 101.174 zaposlenih, bilježi u građevinarstvu.

Broj zaposlenih je, pak, na mjesečnoj razini najviše pao u ugostiteljstvu i turizmu, za tri posto, na 65.947 zaposlenih.

Statistika na mjesečnoj razini uz ostalo bilježi pad broja zaposlenih i u djelatnostima prijevoza i skladištenja za 0,6 posto, te za po 0,5 posto u prerađivačkoj industriji, te trgovini na veliko i malo - popravak motornih vozila i motocikala.

Na godišnjoj razini većina djelatnosti bilježi pad broja zaposlenih, a on je najizraženiji u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem prosinca prošle godine zapošljavale su 21,7 posto manje radnika nego krajem prosinca 2019. godine.

Tek šest djelatnosti je krajem prosinca prošle godine zapošljavalo više radnika nego krajem prosinca 2019., a postotno je rast najveći u djelatnosti informacija i komunikacija, za 8,3 posto.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem prosinca 2020. u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 159.845 nezaposlenih osoba, što je za 28.092 osobe ili 21,3 posto više nego u prosincu 2019. godine.

Broj nezaposlenih porastao je i na mjesečnoj razini, pa je tako u prosincu bilo 3.295 osoba ili 2,1 posto više nezaposlenih nego u studenom.

No, rast broja nezaposlenih na mjesečnoj razini nije se odrazio na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu.

Stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu je iznosila 9,5 posto, što je za 0,2 postotna boda više nego u studenome, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

Tagovi: zaposlenost u industriji, hrvatska industrija, industrija
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE