GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prosincu novi pad njemačke industrijske proizvodnje

U prosincu novi pad njemačke industrijske proizvodnje
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2024 / 12:52
Autor: SEEbiz
BERLIN - Obujam industrijske proizvodnje najvećeg europskog gospodarstva u prosincu je ponovno smanjen, a prema prvoj procjeni njemačkog državnog statističkog ureda Destatis bio je 1,6 posto manji nego u listopadu.

Pad veći od očekivanog rezultat je znatno manjeg obujma aktivnosti u kemijskoj industriji i građevinskom sektoru.

U studenom je obujam njemačke industrijske proizvodnje pao za 0,2 posto u odnosu na listopad, prema revidiranoj procjeni. Prve procjene bile su da je pad iznosio 0,7 posto.

Prosinački pad bio je sedmi po redu i veći nego što su predviđali analitičari koje je anketirao FactSet. Za prosinac su predvidjeli pad od 0,35 posto, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

Kako je objavio Destatis, najveći pad ublažen je rastom proizvodnje automobila od četiri posto.

U cijeloj prošloj godini, prema podacima Ureda, obujam industrijske proizvodnje bio je 1,5 posto manji nego godinu prije te je ispod razine prije pandemije covida-19.

Najviše su pogođene energetski intenzivne industrije u kojima je proizvodnja pala za 10,2 posto na godišnjoj razini. Proizvodnja u kemijskoj industriji, primjerice, pala je na najnižu razinu od 1995. godine.

Njemački vitalni proizvodni sektor, nekada uvelike ovisan o uvozu jeftinog ruskog plina, bori se otkako je ruska invazija na Ukrajinu dovela do skoka troškova energije.

Više kamatne stope i slabija izvozna potražnja pridonijeli su gospodarskim problemima, pri čemu je njemački bruto domaći proizvod prošle godine smanjen za 0,3 posto.

Ni prognoze za ovu godinu nisu previše optimistične. “Industrija je još uvijek velika prepreka rastu. Očekujemo da će se to nastaviti i ove godine", rekla je ekonomistica Capital Economicsa Franziska Palmas, prenosi AFP.

Tagovi: njemačka, industrija, destatis
PROČITAJ I OVO
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
INFLACIJA
Analitičari HNB-a i HUP-a u 2024. očekuju inflaciju od 3,5 posto
ZAGREB - Analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su u komentarima stope inflacije u veljači procijenili kako bi prosječna godišnja stopa inflacije u ovoj godini mogla biti na razini od oko 3,5 posto.
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
TRENDOVI
Aktivnost u industriji eurozone smanjena i u veljači
FRANKFURT - Proizvodna aktivnost u eurozoni smanjila se i u veljači, dvadeseti mjesec zaredom, odražavajući tvrdokorno slabu potražnju i posrtanje Njemačke, koja je zasjenila dobre rezultate na 'rubovima' eurozone, pokazalo je u petak izvješće S&P Globala.
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PAD
Kineska prerađivačka industrija u veljači ponovno pala
PEKING - Aktivnost u kineskoj prerađivačkoj industriji u veljači je pala peti mjesec zaredom. Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnji dosegnuo je 49,1 bod, što je 0,1 bod manje nego mjesec dana ranije, objavio je danas kineski Zavod za statistiku, prenosi francuska novinska agencija AFP.
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
INFLACIJA
Hrvatska u veljači imala najvišu stopu inflacije u eurozoni
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj mjerena indeksom potrošačkih cijena u veljači je iznosila 4,1 posto na godišnjoj razini, objavio je u petak Državni zavod za statistiku (DZS), što je isto kao i u siječnju, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja inflacije na godišnjoj razini.
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
TRŽIŠTE RADA
Pitanje svih pitanja: Gdje pronaći radnike?
ANALIZA - Prošla godina donijela je pad broja službeno registriranih nezaposlenih, rast zaposlenosti i dvoznamenkasti (nominalni) rast prosječnih bruto i neto plaća. Iako usporenijom dinamikom, pozitivni trendovi bi se trebali nastaviti i u 2024.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE