GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U prvom kvartalu izravna strana ulaganja 427 milijuna eura

U prvom kvartalu izravna strana ulaganja 427 milijuna eura
ULAGANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.07.2017 / 09:48
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosio je, prema preliminarnim podacima Hrvatske narodne banke (HNB), 427 milijuna eura, što je 126 milijuna eura ili 22,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, no analitičari Raiffeisnbank Austria ipak očekuju nastavak pozitivnih kretanja iz 2016. godine.

Naime, podsjećaju iz RBA, nakon značajnog godišnjeg pada izravnih stranih ulaganja u 2015. godini za gotovo 75 posto, podaci za 2016. godinu, u kojoj je ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku iznosio 1,7 milijardi kuna, ukazali su na izvjestan oporavak.

Promatrajući statistiku stranih ulaganja prema zemljama, najviše izravnih ulaganja, 217 milijuna eura, u prvom ovogodišnjem kvartalu došlo je iz Austrije, a slijede ulaganja iz Nizozemske u visini 84,9 milijuna eura te Luksemburga od 39,2 milijuna eura.

Prema revidiranim podacima HNB-a, u razdoblju od 1993. godine, odnosno od kad je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja, do kraja prvog tromjesečja ove godine Hrvatska je ukupno privukla 31,2 milijarde eura izravnih stranih ulaganja. Isključe li se iz toga tzv. kružna ulaganja, odnosno ulaganja koja imaju učinak povećanja izravnih ulaganja u oba smjera tj. u Hrvatsku i u inozemstvo, taj iznos je nešto niži - 28,8 milijardi eura.

Tijekom tog kumulativnog razdoblja najveće vrijednosti izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku proizišle su iz sektora financijskog posredovanja, oko 30 posto, potom od ulaganja u sektor trgovine na veliko, osim trgovine motornim vozilima i motociklima (9,6 posto) te poslovanje nekretninama (7,2 posto), a izostale značajnije investicije u sektoru razmjenjivih dobara, kažu iz RBA.

Podsjećaju i na navode Udruženja stranih ulagača (FIC) o iznimnoj ulozi izravnih stranih ulaganja u rastu i razvoju zemlje domaćina, koja je potvrđena mnogim empirijskim istraživanjima. Pritom ističu podatak da sve skupine FDI poduzeća pokazuju brži rast prihoda i kapitala nego skupina ostalih domaćih tvrtki, a i produktivnost brže raste u takvim poduzećima.

FDI poduzeća predstavljaju značajan dio hrvatskog gospodarstva promatrajući bilo kroz kapital, ukupne prihode, izvoz, zaposlenost ili investicije. Kapital FDI poduzeća predstavlja gotovo trećinu ukupnog kapitala u Hrvatskoj, dok je udio izvoza blizu 40 posto, ističu iz RBA.

S druge strane, dodaju, prema publikaciji FIC-a "Bijela knjiga", najteži problemi u poslovnoj klimi s kojima se suočava Hrvatska i koji otežavaju dolazak izravnih stranih ulaganja mogu se sažeti u sljedeće kategorije: pravna nesigurnost u smislu promjena u pravnom okruženju, mijenjanje pravila, neodgovarajuća provedba propisa EU; porezne obveze (promjene poreznog zakona, neujednačena rješenja različitih razina poreznih vlasti), parafiskalne naknade (broj dodatnih troškova koji se moraju platiti, bez jasne povezanosti s poslovanjem), javna uprava i pravosuđe – trajanje sudskih postupaka, ponekad potpuno različit tretman na lokalnim razinama od nacionalne, pitanja rada (krut i neodgovarajući zakon o radu) te pristup financijskim sredstvima.

Tagovi: izravna strana ulaganja, strane investicije
PROČITAJ I OVO
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
NAJAVE
Krivokapić najavio prosječnu platu 2025. od 1.000 eura
BIJELO POLJE – Ako se ostvari samo 50 odsto od onoga što smo zacrtali, 2025. godine prosečna plata u Crnoj Gori će biti oko hiljadu eura, izjavio je juče predsednik Vlade Zdravko Krivokapić na Biznis forumu u Bijelom Polju.
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
POTROŠNJA
Rast maloprodaje doprinijet će skoku BDP-a u drugom kvartalu
ANALIZA - Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i četvrti mjesec za redom.
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
RAST
BDP eurozone u drugom kvartalu porastao dva posto, na godišnjoj razini 13,7 posto
BRUXELLES - Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone je prema prvoj procjeni statističkog ureda EU-a objavljenoj u petak, porastao za dva posto u razdoblju od travnja do lipnja u odnosu na prvo tromjesečje ove godine.
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
RAST
Međugodišnji rast njemačkog BDP-a u drugom tromjesečju 9,2 posto
BERLIN - Njemačko gospodarstvo poraslo je za 1,5 posto u drugom tromjesečju u odnosu na prvo, te za 9,2 posto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, priopćio je u petak njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka
NEZAPOSLENOST
Eurostat: Hrvatska nezaposlenost u lipnju malo iznad europskog prosjeka

LUXEMBOURG - Nezaposlenost u lipnju je blago pala u Europskoj uniji i u eurozoni, dok je Hrvatska bila malo iznad europskog prosjeka, pokazalo je u petak izvješće europskog statističkog ureda Eurostata.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE