GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji najniža nezaposlenost od 1990.

U Sloveniji najniža nezaposlenost od 1990.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 08:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Na Zavodu za zapošljavanje krajem travnja bila je prijavljena 58.081 nezaposlena osoba, što je 4,1 posto manje nego u ožujku i 26,7 posto manje nego u travnju prošle godine. Ovo je najniža nezaposlenost od 1990. godine, rekli su.

Zavodu za zapošljavanje u travnju se ponovno prijavilo 4098 osoba, što je 5,1 posto manje nego u ožujku i 5,3 posto više nego u travnju prošle godine. Među novoprijavljenima bilo je 353 tražitelja prvog posla, 2077 nezaposlenih zbog isteka radnog odnosa na određeno vrijeme, 24 nezaposlena zbog stečaja i 620 otkaza.

U odnosu na ožujak, broj registriranih nezaposlenih nakon prestanka rada na određeno vrijeme povećan je za 3,8 posto, dok je broj radnika viška smanjen za 15,9 posto. Zahtjevi za stečaj smanjeni su za 52 posto, a oni koji traže prvi posao za 11,3 posto.

U odnosu na travanj prošle godine, nakon prestanka radnog odnosa na određeno vrijeme prijavilo se 11,4 posto više tražitelja prvog posla i 2,3 posto više nezaposlenih. 13,9 posto manje nezaposlenih radnika koji su višak, a 54,7 posto manje otišlo je u stečaj.

Od 6.551 nezaposlene osobe koja je odjavljena u travnju, zaposlenih odnosno samozaposlenih bilo je 4428 osoba, što je 23,8 posto manje nego u ožujku i 21,3 posto manje nego u travnju prošle godine.

Među zaposlenima najviše je bilo prodavača, tajnica, jednostavnih radnika u proizvodnji, čistačica, poslužitelja i kućnih pomoćnika u uredima i hotelima, prodajnih agenata, skladištara i referenta nabave i prodaje, jednostavnih radnika, vozača, konobara, kuhinjskih pomoćnika, odgajatelja i pomoćnih odgajatelja i bile su navedene poslovne tajnice.

Nezaposlenost je najviše porasla u Dolenjskoj
U travnju je u odnosu na ožujak povećana nezaposlenost u područnom uredu Zavoda Novo mjesto, dok je u ostatku bilo manje nezaposlenih nego u ožujku. Nezaposlenost je više nego na nacionalnoj razini pala u Kopru, Murskoj Soboti, Kranju i Novoj Gorici, a manje u Mariboru, Sevnici, Ljubljani, Trbovlju, Ptuju, Celju i Velenju.

Na godišnjoj razini najveći pad nezaposlenosti zabilježen je u područnim službama Kranj, Kopar i Nova Gorica. Najmanje se u posljednjih godinu dana nezaposlenost smanjila u Novom mestu i Velenju.

Poslodavci, od kojih je najviše bilo u proizvodnji, građevinarstvu, drugim raznim djelatnostima, zdravstvu i socijalnom radu te ugostiteljstvu, u travnju su prijavili 13.133 slobodna radna mjesta, što je 23,4 posto manje nego u ožujku i 32,2 posto više nego u travnju prošle godine.

U prva četiri mjeseca ove godine na Zavodu je u prosjeku prijavljeno 62.808 nezaposlenih, što je 26,4 posto manje nego u usporednom razdoblju 2021. godine.

Tagovi: nezaposlenost u Sloveniji, slovensko tržite rada, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
INFLACIJA
Usporila inflacija u SAD-u, najviše zbog jeftinijeg benzina
WASHINGTON - Potrošačka inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama usporila je u srpnju na 8,5 posto na godišnjoj razini jer su inflatorni pritisci blago popustili, a najviše su pale cijene benzina.
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem srpnja 109.571 nezaposlena osoba; prekinut pad na mjesečnoj razini
ZAGREB - Krajem srpnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirana je 109.571 nezaposlena osoba, čime je, prvi put nakon pet mjeseci pada, na mjesečnoj razini zabilježen rast broja nezaposlenih, i to za 3,6 posto, dok se na godišnjoj razini i nadalje bilježi pad, za 13 posto u odnosu na lanjski srpanj.
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE