GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Sloveniji najviša inflacija nakon 2008.

U Sloveniji najviša inflacija nakon 2008.
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2021 / 16:51
Autor: SEEbiz / H

LJUBLJANA - Potrošačke cijene u Sloveniji u studenome 2021. porasle su u odnosu na isti mjesec prošle godine za 4,6 posto, što je najveća inflacija od listopada 2008. kada je iznosila 4,9 posto, objavio je u utorak slovenski državni statistički ured.

No, prema procjeni slovenske središnje banke (Banka Slovenije), riječ je o jednokratnom učinku na inflaciju u Sloveniji, uglavnom zbog rasta cijene energije na međunarodnim tržištima, gdje se sljedeće godine očekuje smirivanje.

"Sadašnji rast je posljedica visokih cijena nafte i prirodnog plina na međunarodnim tržištima, a rastu i cijene emisijskih kupona. U studenome su ponovno snažnije poskupjele toplinska energija i motorna goriva", navode u Banci Slovenije

Prema službenim statističkim podacima, u studenom su u Sloveniji cijene roba bile u prosjeku više za 6,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cijene usluga bile više za 1,5 posto.

Mjesečnoj inflaciji najviše su pridonijela skuplja motorna goriva te odjeća i obuća za 0,2 postotna boda. Dizelsko gorivo bilo je skuplje 4,8 posto na mjesečnoj razini, a benzin 3,8 posto. Odjeća i obuća u studenom su porasli za 2,6 posto.

Izrazitije su u mjesečnoj usporedbi porasle i toplinska energija i najam stanova (za 8,2 posto), duhan (za 2,6 posto), paket aranžmani (za 1,9 posto), automobili (za 1,2 posto) i cijene stanova, te opreme za kućanstvo (za 0,8 posto). Ta su povećanja pridonijela inflaciji za 0,1 postotni bod.

Temeljna inflacija, mjerena bez učinka cijena energije, hrane, alkohola i duhana, u međuvremenu je dosegla 2,7 posto, pa u središnjoj banci očekuju da će inflacija i u Sloveniji idućih mjeseci rasti, sve dok se ne smiri situacija u globalnim lancima opskrbe i na energetskim tržištima.

Godišnji rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena koji se koristi kod komparativne analize u EU, u studenome je u Sloveniji iznosio 4,9 posto, što je 1,4 postotna boda više u odnosu na listopad.

Tagovi: inflacija u Sloveniji, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
BIZARNO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
ZAGREB - Iako prema novom popisu stanovništva sve županije uključujući i Grad Zagreb imaju manje stanovnika nego prije 10 godina, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana.
Ovo su tri glavna generatora inflacije
INFLACIJA
Ovo su tri glavna generatora inflacije
BERLIN - Inflacija se drži na visokoj razini kako u zoni eura tako i u SAD-u. Preko Atlantika su cijene u prosincu porasle za sedam posto, što je najveći rast u posljednjih 40 godina. Koliko je ovaj porast cijena opasan?
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
POZITIVNO
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
LONDON - Britansko gospodarstvo poraslo je u studenome lani za 0,9 posto i konačno premašilo razinu na kojoj je bilo netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u petak statistički ured ONS.
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
RAST
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo oporavilo se u 2021. godini i poraslo za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
TVRDNJE
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak da je Europska komisija (EK) odbila zahtjev Hrvatske da joj se produlji rok za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa, jer to službeni Zagreb nije ni tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE