GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U studenom 2,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini

U studenom 2,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem studenoga u Hrvatskoj je bilo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,6 posto manje nego u listopadu i 2,6 posto manje nego krajem lanjskog studenoga, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 9,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u studenom je u Hrvatskoj bilo 1.525.054 zaposlenih, što je za 8.837 manje nego krajem listopada.

Prema izvješću DZS-a, u studenom je u pravnim osobama bilo zaposleno 1.320.167 osoba, što je za 7.317 osoba manje nego mjesec dana prije.

U odnosu na isti mjesec lani broj zaposlenih je i u pravnim osobama manji za 2,8 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem studenoga bilo je 185.688 zaposlenih, što je 1.543 osobe manje nego u listopadu.

Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama manji je za 1,2 posto.

Istodobno, broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem studenoga bilo 19.199, porastao je na mjesečnoj razini za 23 osiguranika, zadržavši približno jednaku brojnost i u odnosu na lanjski studeni.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem studenoga u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 156.550 nezaposlenih, što je za 2.382 osobe više u odnosu na listopad.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u studenom je iznosila 9,3 posto, što je za 0,2 postotna boda više nego u listopadu.

Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je za 21,9 posto.

Tagovi: nezapoelenost u Hrvatskoj, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
BOLJE PROGNOZE
Fitch povisio prognozu rasta ruskog BDP-a
NEW YORK - Međunarodna rejting agencija Fitch povisila je prognozu rasta ruskog BDP-a za 2021. godinu s 3,3 na 3,7 posto, prenose u srijedu ruski mediji.
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
ULAGANJA
Poljska na listi popularnih odredišta kineskih ulaganja u Europi
LONDON - Kineska ulaganja u Europu gotovo su prepolovljena u 2020. godini, a među najpopularnija odredišta prvi se puta probila i Poljska, pokazalo je u srijedu istraživanje američke istraživačke skupine Rhodium i njemačkog instituta Merics.
Španjolska ekonomija se vraća u život
POVRATAK
Španjolska ekonomija se vraća u život
MADRID - Madrid je već počeo, sad se opet pokreće i gospodarstvo u drugim dijelovima Španjolske. Turizam, gastronomija, priredbe... Novac je potreban jer su i državni dugovi opet golemi.
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
DUG
Usporila dinamika rasta inozemnog duga
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.
Sve oči uprte u Fed
IŠČEKIVANJE
Sve oči uprte u Fed
NEW YORK - Odavno već financijska tržišta nisu s takvim nestrpljenjem iščekivala sastanak Federalne rezerve kao ovaj put.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE