GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini

U svibnju 1,3 posto više zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 12:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem svibnja u Hrvatskoj je bilo 1,54 milijuna zaposlenih, što je 0,9 posto više nego u travnju i 1,3 posto više nego u svibnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,7 postotnih bodova, na 8,2 posto, podaci su DZS-a.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u svibnju je u Hrvatskoj bilo 1.540.637 zaposlenih, što je za 13.712 osoba ili za 0,9 posto više nego krajem travnja. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih, pak, bilježi rast za 1,3 posto.

U pravnim osobama bilo je zaposleno 1.326.591 osoba, što je za 5.984 osoba ili 0,5 posto više nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani rast je iznosio 0,8 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem svibnja bilo 195.356 zaposlenih, što je 8.190 ili 4,4 posto više nego u travnju. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama veći je za 4,9 posto.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem svibnja bilo 18.690, pao je na mjesečnoj razini za 2,4 posto, a na godišnjoj za 2,6 posto.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem svibnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 138.030 nezaposlenih osoba, što je za 10.714 osoba ili 7,2 posto manje nego u travnju. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih smanjen je za 12,6 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u svibnju je tako iznosila 8,2 posto, što je za 0,7 postotnih bodova manje nego u travnju kada je iznosila 8,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Rast zaposlenosti u većini djelatnosti

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, pri čemu je najviše porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 3,7 posto, na 65.527 osoba.

Pad broja zaposlenih na mjesečnoj je razini zabilježen u pet djelatnosti - stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (0,4 posto), poljoprivredi, šumarstvu i rudarstvu (0,3 posto), a u rudarstvu i vađenju, obrazovanju i opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za po 0,1 posto.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 0,2 posto, na 226.775 osoba, a u trgovini za 0,3 posto, na 202.624 osoba.

Na godišnjoj razini najizraženiji pad broja zaposlenih zabilježen je u poslovanju nekretninama, za 11,2 posto, na 8.394 osoba.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih, prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, na godišnjoj razini bilježe pad broja zaposlenih u pravnim osobama za 0,8 posto odnosno jedan posto.

Od ukupno 19 područja djelatnosti, njih deset je krajem svibnja ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani, a postotno je rast najveći u ostalim uslužnim djelatnostima, za 5,4 posto, djelatnostima informacije i komunikacije, za pet posto te obrazovanju 4,3 posto.

Tagovi: zaposlenost, hrvatska ekonomija, vladina strategija, Nacionalna razvojna strategija Hrvatske do 2030.
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE