GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju nastavljen realan rast plaća

U travnju nastavljen realan rast plaća
PLAĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 09:35
Autor: RBA analize

ANALIZA - Unatoč nešto izraženijim inflatornim pritiscima posljednjih mjeseci, realan rast plaća nastavljen je u travnju. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a o isplaćenim neto plaćama za travanj realan rast istih iznosio je 4,7% godišnje. 

Posljedica je to nastavka solidnog rasta nominalnih plaća na godišnjoj razini. Prosječna neto plaća u travnju iznosila je 7.082 kune što je 0,8% niže nego u ožujku, ali i 6,9% više nego u istom mjesecu 2020. Najviše su to nominalne stope još od kraja 2008., a zrcale jačanje potražnje za radom i učinak poreznih izmjena u primjeni od početka 2021.

Unatoč blagom smanjenju na mjesečnoj razini (0,7%) prosječna bruto plaća iznosila je 9.529 te je za 5,2% viša na godišnjoj razini (+3% realno).

Prema strukturi NKD-a, na godišnjoj razini zabilježen je rast prosječnih isplaćenih neto plaća u gotovo svim kategorijama pri čemu, očekivano, prednjače Informacije i komunikacije (+10,2%) te kategorije državnog sektora, Obrazovanje (+10,9%) i Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (+9,7%). Rast plaća u javnom sektoru u skladu s kolektivnim ugovorima državnih službenika i namještenika. Naime, podsjetimo, između predstavnika javnih službi i Vlade dogovoreno je kako će od 1. siječnja 2021. godine osnovica za obračun plaća u javnim službama porasti za 4 posto te iznositi 6.044,51 kn.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenome za travanj 2021. isplaćena je u djelatnosti Vađenje sirove nafte i prirodnog plina (11 652 kuna), a najniža je isplaćena u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 4 361 kune.

Medijalna neto plaća (predstavlja plaću pri kojoj polovica zaposlenika u pravnim osobama ima jednaku ili nižu neto plaću od navedene dok druga polovica ima višu) za travanj je iznosila 5.965 kuna.

Prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u travnju ove godine iznosili su 679 kuna, dok je prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću iznosio 7 kuna.

Tagovi: prosječna plaća u Hrvatskoj, prosječna plaća, Državni zavod za statistiku,
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE