GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U travnju poboljšanje indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača

U travnju poboljšanje indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača
INDIKATORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2019 / 10:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz poboljšana očekivanja oko financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci poboljšana su i očekivanja oko promjena ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana.

Posljednji podaci za travanj iz Ankete pouzdanja potrošača HNB-a (koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću, kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj) ukazali su na njihovo poboljšanje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini.

Tako je u odnosu na ožujak kompozitni indeks očekivanja potrošača, koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u njihovom kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, zabilježio smanjenje svoje negativne vrijednosti te je s -4,8 na -2,6 dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 2,3pb. Pri tome je poboljšanje prvenstveno odraz očekivanja promjena financijske situacije u kućanstvima koju ispitanici smatraju boljom u odnosu na stanje prije 12 mjeseci.

Kompozitni indeks pouzdanja potrošača u travnju je iznosio -4,8 što također predstavlja poboljšanje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. Tako je u odnosu na ožujak njegova vrijednost viša za 1,6pb dok je u odnosu na travanj 2018. njegova vrijednost viša za 4,9pb. Uz poboljšana očekivanja oko financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci poboljšana su i očekivanja oko promjena ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana (s -14,7 na -11,8).

Konačno, indeks raspoloženja potrošača koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci, očekivanja ekonomske situacije u Hrvatskoj te s obzirom na ta očekivanja da li je povoljno vrijeme za investiranje u trajna dobra zabilježio je na godišnjoj razni rast za 7,1pb dok na mjesečnoj razini nije zabilježio promjene odnosno zadrža se na -14,9.

I u nastavku godine, podržana povoljnim gospodarskim i fiskalnim kretanjima očekujemo pozitivnu izvedbu kod sva tri kompozitna indeksa.

Tagovi: Anketa pouzdanja potrošača, optimizam potrošača, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
TRŽIŠTE RADA
Oštro posustao tempo zapošljavanja u SAD-u u studenome
WASHINGTON - Američki poslodavci otvorili su u studenom više nego upola manje radnih mjesta nego u listopadu, pokazuju podaci ministarstva rada, signalizirajući posustajanje oporavka tržišta rada u uvjetima skoka broja zaraženih koronavirusom.
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
POTPORE
Aladrović: Do kraja godine poslodavcima će se isplatiti 8 mlrd kuna za potpore
ZAGREB - Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u petak je istaknuo da je dosad za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena isplaćeno iz državnog proračuna 7,6 milijardi kuna, a da se do kraja godine očekuje da će se taj iznos popeti na 8 milijardi kuna.
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ODLUKE
Potpore i onima koji nisu zatvoreni
ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak je odlučilo o izmjenama vezanim za potpore za očuvanje radnih mjesta, koje će, uz poslodavce kojima je rad ograničen, moći ostvariti i njihovi dobavljači te po novome i izdavači, članovi uprava, direktori i prokuristi, a odlučilo je i o mjeri naknade fiksnih troškova.
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
SIGNALI
Potražnja za njemačkom industrijskom robom nadmašila pretpandemijsku razinu
BERLIN - Nove industrijske narudžbe u Njemačkoj ubrzale su u listopadu na mjesečnoj razini i nadmašile razinu iz veljače, mjeseca prije izbijanja pandemije, pokazali su u petak provizorni podaci statističkog ureda.
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
JASNA PORUKA
Gentiloni: EU će usvojiti plan za oporavak i bez Mađarske i Poljske bude li potrebno
BRUXELLES - Europska unija usvojit će 1,8 bilijuna eura vrijedan financijski paket koji će omogućiti gospodarski oporavak od pandemije koronavirusa čak i ako Mađarska i Poljska budu ustrajale u svojem vetu, poručio je u petak europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE