GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ublaženi problemi u nabavi pomogli industriji eurozone u siječnju

Ublaženi problemi u nabavi pomogli industriji eurozone u siječnju
INDUSTRIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2022 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Aktivnosti u industriji eurozone ubrzale su u siječnju zahvaljujući ublaženim problemima u nabavnim lancima, a težište rizika preusmjerava se na napetosti oko Ukrajine, visoke cijene energije i monetarnu politiku, pokazalo je izvješće tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u siječnju za pola boda, na 58,7 bodova, najvišu razinu u pet mjeseci.

„Čini se da se proizvođači u eurozoni bolje nose s krizom koju je izazvao omikoron nego s prethodnim valovima covida-19. Kompanije su navele da su u siječnju bilježile najveće poboljšanje proizvodnje i novih narudžbi u četiri mjeseca", ističe ekonomist Markita Chris Williamson.

„Poboljšanja nipošto nisu ravnomjerno raspoređena po eurozoni, pa je rast u Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji u kontrastu s usporavanjem u Italiji, Španjolskoj i Grčkoj i gotovo stagnacijom proizvodnje u Francuskoj”, dodao je Williamson.

Cijene sirovina porasle su i u siječnju, premda blaže nego u prosincu, a tvornice su veći dio poskupljenja prebacile na potrošače. Tako su proizvođačke cijene na početku godine porasle najsnažnije u gotovo dva desetljeća, utvrdio je Markit.

Popuštanje pritiska u lancima nabave preusmjerilo je bojazni menadžera na kontinuirani rast cijena energije i napetosti oko Ukrajine.

"Eskalacija napetosti oko Ukrajine, kriza cijena energije i izgledna odluka središnjih banaka u svijetu o zaoštravanju monetarne politike mogli bi iznjedriti nove nepovoljne faktore za prognoze", pojasnio je glavni poslovni ekonomist Markita.

To pak signalizira da globalna kriza u nabavi možda popušta, ali zato proizvođači u idućim mjescima mogu očekivati slabiju potporu potražnje, upozorava.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona, Markit
PROČITAJ I OVO
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
POTEZI
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
ANKARA - Nakon što je Izrael spriječio zračnu dostavu turske pomoći u Gazu, turska vlada je odlučila prekinuti svu trgovinu s Izraelom.
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE