GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Udjel javnog duga u BDP-u narastao na 74,9%

  Udjel javnog duga u BDP-u narastao na 74,9%
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2020 / 14:33
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima krajem trećeg tromjesečja 2019. obveze središnje države prema domaćim i inozemnim vjerovnicima u odnosu na tromjesečje ranije su gotovo stagnirale odnosno zabilježeno je tek blago smanjenje za 0,4%. 

Na godišnjoj razini javni dug viši je za 4,4% dok je u odnosu na kraj 2018. dug opće države bio viši 3,8%. Prema podacima HNB-a javni dug krajem rujna (iskazan prema metodologiji ESA 2010) iznosio je 297,2 milijardi kuna ili 74,9% BDP-a.

U apsolutnom izrazu dug opće države viši je za 10,8 mlrd. kuna u odnosu na kraj 2018. Povećanje javnog duga na kraju trećeg tromjesečja osim izdanja euroobveznice u lipnju posljedica je i ostvarenih izdanja obveznica na domaćem tržištu kapitala u veljači ove godine. Osim toga blago jačanje domaće valute u odnosu na euro utjecalo je na nominalni kunski izraz duga budući da je oko 65 posto obveza opće države u eurima ili vezano uz euro. Promatrajući strukturu javnog duga prema komponentama unutarnji dug opće države krajem rujna iznosio je 189,8 mlrd. kuna (%2B5,2% ytd) dok je vanjska komponenta uz povećanje za 1,3% u odnosu na kraj 2018. bila na razini 107,4 mlrd. kuna.

Do kraja 2019. godine, u studenom je na dospijeću bilo 1,5 mlrd. dolara duga po euroobveznici izdanoj 2009. te 1 mlrd eura po obveznici izdanoj 2004. na domaćem tržištu uz valutnu klauzulu. Istovremeno, na primarnom tržištu kapitala Vlada je krajem studenog izdala nove obveznice u ukupnom nominalnom iznosu od 11 mlrd. kuna.

U međuvremenu prema podacima i projekcijama središnje banke tijekom četvrtog tromjesečja osim 4,5 mlrd kuna obveza po kratkoročnim vrijednosnicama (koje se obično zanavljaju), na dospijeću je i 2,6 mlrd obveza po kreditima. Namira tih obveza umanjit će privremeni rast stanja duga dok će bitno smanjenje kamata za nova zaduženja i rast gospodarstva doprinijeti daljnjem smanjenju omjera javnog duga i BDP-a.

Tagovi: javni dug, hrvatski javni dug, dug opće države
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE