GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu

Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2021 / 10:28
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.

Kumulativno, za razdoblje od siječnja 2021. do kolovoza 2021. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine broj ukupno zaposlenih veći je za 0,1%. Pri tome je broj zaposlenih u pravnim osobama dosegnuo 1.360.046 (+0,2% u odnosu na srpanj te +1,7% u odnosu na kolovoz 2020.). Navedeni pokazatelji potvrđuju nastavak solidnih kretanja na tržištu rada, a rezultat su velikim dijelom snažne podrške kroz državne subvencije koje su u uvjetima pandemije i gospodarskog pada spriječile negativne šokove na tržištu rada, ali i solidne turističke sezone. Uspoređujući pokazatelje za prvih osam mjeseci 2019. u odnosu na isto razdoblje 2021. ukupan broj zaposlenih smanjio se za samo 0,17%.

Prema NKD strukturi, u kolovozu je, očekivano, nastavak rasta broja zaposlenih osoba zabilježen u kategorijama Informacije i komunikacije (+8,1% godišnje te +0,2% u odnosu na srpanj) te Građevinarstvo (+7,1% godišnje te +0,8% u odnosu na srpanj). Očekivano, u kolovozu je snažan godišnji rast zabilježen i kod Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+10,4% te +7,3% na mjesečnoj razini) na što su upućivali i izvrni rezultati središnjeg dijela turističke sezone. Potvrđuje to i podatak kako najveći oporavak na tržištu rada bilježe upravo jadranske županije.

Pozitivne trendove u već spomenutim djelatnostima očekujemo i u nastavku godine koji će u građevinarstvu biti podržani investicijama u infrastrukturne projekte (financirane EU fondovima) kao i nastavku povoljnih trendova u segmentu stanogradnje. Kontinuirano pozitivni trendovi djelatnosti informacija i telekomunikacija uz rast aktivnosti, koji potvrđuje otpornost na krizu uzrokovanu pandemijom, zasigurno će se pozitivno odraziti i na rast broja zaposlenih i u ovom segmentu. U strukturi prerađivačke industrije, koja zapošljava oko 16,8% ukupno zaposlenih u pravnim osobama, uz stabilnu mjesečnu razinu, na godišnjoj je razini zabilježen rast broja zaposlenih za 1,3%.

U narednim mjesecima očekujemo nastavak povoljnih kretanja u zaposlenosti potaknutih oporavkom gospodarstva međutim kao negativan rizik ne smijemo zanemariti rastuću neizvjesnost zbog ponovnog porasta broja zaraženih. Iako ne očekujmo uvođenje snažnih restriktivnih mjera budući da je situacija na proljeće pokazala kako se i uz blage mjere može uspješno upravljati krizom, a većina gospodarskih djelatnosti neometano odvijati ne isključujemo mogućnost kako bi se i potencijalno ponovno uvođenje blažih mjera moglo nepovoljno odraziti na kretanje zaposlenosti u određenim djelatnostima (posebice uslužnim).

Tagovi: zaposlenost, nezaposlenost, tržište rada, hrvatsko tržište rada, građevina, IT sektor
PROČITAJ I OVO
EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila
PRAVILA
EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila, koja među inim propisuju granice proračunskog deficita i javnog duga, a koja su zbog suočavanja s posljedicama pandemije koronavirusa suspendirana do kraja 2022. godine.
Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...
KAMATNE STOPE
Marić: Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali...
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić u utorak je izjavio da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neminovno proći, ali da je vrlo teško pretpostaviti kad će se i kojim tempom to događati.
Novi Zakon o radu: Za rad od kuće trebat će biti plaćen trošak režija
REGULATIVA
Novi Zakon o radu: Za rad od kuće trebat će biti plaćen trošak režija
ZAGREB - Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga jučer dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada.
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
LOŠ PODATAK
Usporavanje kineske ekonomije u trećem kvartalu
PEKING - Kineski BDP u trećem tromjesečju porastao je 4,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je najsporiji rast u godinu dana i manji od 5,2 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE