GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ugostitelji i hrana najveći krivci za i dalje previsoku inflaciju

Ugostitelji i hrana najveći krivci za i dalje previsoku inflaciju
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2024 / 08:53
Autor: RBA analize
ANALIZA - Državni zavod za statistiku jučer je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za svibanj. Uz rast za skromnih 0,1% u odnosu na travanj, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,3%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.

U prvih pet mjeseci, rast potrošačkih cijena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosio je u prosjeku 3,9%. Prema indeksu potrošačkih cijena, najveći doprinos tome pružile su cijene usluga i hrane (usluge za 1,6 postotnih bodova, a hrana za 1,5 postotnih bodova).

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u razdoblju siječanj-svibanj na godišnjoj razini najveći doprinos ukupnom rastu generirale su cijene Hrane i bezalkoholnih pića s 1,26 postotnih bodova (ili 32,5% ukupnog porasta), a slijedi Prijevoz (0,68 pb ili 17,7%) te Restorani i hoteli (0,53 pb ili 13,8%). Osim Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, ostale glavne skupine također su dale pozitivan doprinos, međutim, primjetno je da rast potrošačkih cijena i dalje predvode cijene hrane i razne kategorije usluga.

U svibnju, na mjesečnoj razini, rast cijena zabilježen je kod svih posebnih agregata, osim kod Energije (-1,2%). Rast predvode Usluge (+0,5%), a slijede Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije i Hrana, piće i duhan (obje po +0,2%). Ukupan rast za 0,1% u odnosu na travanj pokazuje na blaže cjenovne pritiske u odnosu na povijesna kretanja, međutim, mjesečni rast cijena usluga još uvijek signalizira na neuobičajeno visoku tekuću inflaciju u toj kategoriji.

Rast na godišnjoj razini usporio je gotovo kod svih posebnih agregata, osim kod energije. Prosječni godišnji rast cijena Hrane, pića i duhana usporio je u svibnju na 3,2% (u odnosu na 4,5% u travnju). Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od kolovoza 2021. Rast cijena usluga usporio je drugi mjesec zaredom, odnosno u svibnju se spustio na 6,1% (u odnosu na 6,3% u travnju). Pozitivan doprinos ukupnoj godišnjoj inflaciji generiran je i od strane cijena Industrijskih neprehrambenih proizvoda, čiji je godišnji rast usporio s 2,0% na 1,5%. Naposljetku, rast cijena Energije ubrzao je s 1,1% na 1,9%, kao posljedica učinka baznog razdoblja, odnosno snažnijeg mjesečnog smanjenja u istom razdoblju prethodne godine.

Godišnja inflacija vratila se u drugom tromjesečju na silaznu putanju uz normalizaciju tekućih cjenovnih kretanja (osobito kod cijena hrane i industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije) i iščezavanje prošlogodišnjih visokih mjesečnih promjena iz izračuna.

Još uvijek relativno visoka godišnja stopa rasta odraz je ne samo još uvijek izraženih cjenovnih pritisaka u uslugama, već i prošlogodišnjih neuobičajeno visokih mjesečnih stopa rasta koje ulaze u izračun i koje će iz mjeseca u mjesec polagano iščezavati.

U nastavku godine očekujemo daljnje usporavanje dinamike rasta potrošačkih cijena uz potencijalni pad godišnje stope rasta na oko 2%. Međutim na razini cijele godine očekujemo inflaciju potrošačkih dobara i usluga mjerenu indeksom potrošačkih cijena na 3%. Daljnje usporavanje i pad ispod 2 posto očekuje se u 2026. Pod utjecajem snažne potražnje temeljna inflacija (koja isključuje cijene hrane i energije) trebala bi se zadržati iznad opće razine inflacije do 2026.

U srednjoročnom razdoblju na opću razinu cijena trebalo bi utjecati ukidanje administrativno određenih cijena, osobito energije koje su za oko 40 posto niže u odnosu na prosjek u EU.

Tagovi: HRANA, ENERGIJA, CIJENE, INFLACIJA, UGOSTITELJSTVO, RESTORANI
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
NEPLAĆENI RAD
U Hrvatskoj alarmantno puno prekovremenog neplaćenog rada
ZAGREB - Podaci Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofound) pokazuju da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan, a u to ne ulazi i neevidentiran, odnosno neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno, ističu u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).
Podignut kreditni rejting Turske
REJTING
Podignut kreditni rejting Turske
ANKARA - Moody's je podigao kreditni rejting Turske, navodeći poboljšano upravljanje, čvršći stav o monetarnoj politici i napredak u pogledu inflacije, zadržavajući pritom izglede zemlje kao "pozitivne".
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE