GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Uloga državnih poduzeća i državni poticaji glavne teme završne faze Investicijskog sporazuma Kina-EU

Uloga državnih poduzeća i državni poticaji glavne teme završne faze Investicijskog sporazuma Kina-EU
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2020 / 07:38
Autor: Matej Balen
PEKING – Krajem prošloga mjeseca su Kina i Europska unija održale 29. krug pregovora o europsko-kineskom investicijskom sporazumu za koji se pretpostavlja da će biti potpisan do kraja ove godine, nakon sedam godina pregovora.

Gao Feng, glasnogovornik kineskog Ministarstva trgovine, rekao je da su dvije strane pregovarale o tekstu sporazuma i popisu obveza te postigli aktivan napredak. Do sada su dvije strane već postigle dogovor o aranžmanima za pregovore u sljedećih nekoliko mjeseci, piše China Radio International (CRI).

„Prošle godine je na 21. sastanku kineskih i europskih čelnika usuglašeno da će pregovori o europsko-kineskom investicijskom sporazumu završiti do 2020., te se ovaj cilj nije promijenio. Kina i Europa su obratile blisku pozornost na to i nadaju se da će investicijski sporazum tvrtkama i investitorima donijeti korist što prije, naročito uz sadašnju pozadinu negativnog utjecaja pandemije na globalno gospodarstvo. Sporazum će definitivno koristiti produbljivanju gospodarske i trgovinske suradnje između Kine i Europe te promicati oporavak globalnog gospodarstva'', izjavio je Gao.

Prema analizi SCMP-a, glavne prepreke brzom završetku pregovora ostaju različita gledišta oko uloge državnih poduzeća, te mjera državnog poticanja, zbog čega je Kina često u međunarodnoj javnosti bila optuživana za netransparentnost i vođenje „nepoštene tržišne utakmice“, a kineska poduzeća su imala praksu nuditi svoje usluge i proizvode ispod tržišne, pa čak i proizvodne cijene. Europski pregovarači su potvrdili da su državni poticaji i uloga državnih kompanije glavna tema koja je preostala u pregovorima, te su pozvali Kinu da će morati učiniti više kako bi konačni dogovor bio moguć.

Godišnji sastanak na vrhu Kina – EU koji se inače održava u travnju mjesecu, će ove godine biti održan preko video konferencije, najvjerojatnije u trećem tjednu ovoga mjeseca. U ovom terminu se očekuje i iduća runda pregovora o Investicijskom sporazumu koji bi morao donijeti napredak u navedenim poglavljima kako bi se ispunio plan potpisa sporazuma u ovoj godini.

Pregovori između Europe i Kine traju od 2013. godine, i bili su prožeti brojnim problemima i političkim utjecajima, naročito u ulozi protekcionizma i zatvorenosti kineskog tržišta za strane investitore. Europa je dugo tražila reciprocitet u pristupu kineskom tržištu po uzoru na otvoreno europsko tržište koje su koristili kineski ulagači. Proteklih godina su pregovori išli sporo zbog kineske fokusiranosti na pregovore oko trgovinskog sporazuma sa SAD-om, ali sada, zbog velikih problema u dogovorima s Amerikom, Kina je ponovno ubrzala pregovore s Europskom unijom.

„Nadamo se kako ćemo se sa našim EU partnerima naći na pola puta“, zaključio je Zhang Ming iz kineskog pregovaračkog tima.

Tagovi: pregovori Kine i EU, Investicijski sporazum Kina-EU, kineska državna poduzeća, kineski državni poticaji, kineska ekonomija, kinesko tržište, Gao Feng
PROČITAJ I OVO
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE