GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 07:53
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.

Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) predviđa pad BDP-a za 6,7% u ovoj godini, što je nešto manje od prognoze u ljetnoj prognozi. Tada su predviđali pad od 7,6 posto. Međutim, nesigurnost vezana za epidemiološku situaciju i dalje je velika.

Sljedeće dvije godine uslijedit će oporavak, s ekonomskom aktivnošću koja se očekuje da dosegne razinu prije epidemije tek 2022. godine, rekao je Umar. Međutim, moguće nekontrolirano širenje novog koronavirusa, a time i mogućnost većeg zatvaranja određenih aktivnosti, opet bi moglo ozbiljno osakati poslovanje u uslugama i industriji.

"Ako se ovo dogodi ove godine, pad BDP-a mogao bi se produbiti za još dva postotna boda, a stečajevi i veća nezaposlenost također bi utjecali na sporiji i dugoročniji oporavak u narednim godinama", upozorila je na rizik direktorica Umara Maja Bednaš

Od lipnja prognoze za najvažnije trgovinske partnere za ovu godinu neznatno su se poboljšale, a oporavkom aktivnosti, a posebno dogovorom na razini EU-a o financijskom paketu za oporavak europskog gospodarstva, pokazatelji povjerenja također su se značajno poboljšali između svibnja i srpnja.

"To će, unatoč blagom padu nekih pokazatelja posljednjih tjedana, rezultirati nešto manjim godišnjim padom BDP-a od projiciranog u ljetnoj prognozi", rekli su u priopćenju za javnost.

Prema njihovoj prognozi, duboki pad u drugom tromjesečju pratit će porast aktivnosti, koji će se postupno razlikovati od pojedinih aktivnosti u prisutnosti novog koronavirusa i održavanja određenih restriktivnih mjera.

Tagovi: slovenska ekonomija, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj, slovenski BDP, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE