GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije

Umar predviđa nešto blaži pad slovenske ekonomije
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 07:53
Autor: Siniša Malus
LJUBLJANA - Vlada Slovenije na sinoćnjoj je sjednici primila k znanju jesensku prognozu gospodarskih kretanja.

Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj (UMAR) predviđa pad BDP-a za 6,7% u ovoj godini, što je nešto manje od prognoze u ljetnoj prognozi. Tada su predviđali pad od 7,6 posto. Međutim, nesigurnost vezana za epidemiološku situaciju i dalje je velika.

Sljedeće dvije godine uslijedit će oporavak, s ekonomskom aktivnošću koja se očekuje da dosegne razinu prije epidemije tek 2022. godine, rekao je Umar. Međutim, moguće nekontrolirano širenje novog koronavirusa, a time i mogućnost većeg zatvaranja određenih aktivnosti, opet bi moglo ozbiljno osakati poslovanje u uslugama i industriji.

"Ako se ovo dogodi ove godine, pad BDP-a mogao bi se produbiti za još dva postotna boda, a stečajevi i veća nezaposlenost također bi utjecali na sporiji i dugoročniji oporavak u narednim godinama", upozorila je na rizik direktorica Umara Maja Bednaš

Od lipnja prognoze za najvažnije trgovinske partnere za ovu godinu neznatno su se poboljšale, a oporavkom aktivnosti, a posebno dogovorom na razini EU-a o financijskom paketu za oporavak europskog gospodarstva, pokazatelji povjerenja također su se značajno poboljšali između svibnja i srpnja.

"To će, unatoč blagom padu nekih pokazatelja posljednjih tjedana, rezultirati nešto manjim godišnjim padom BDP-a od projiciranog u ljetnoj prognozi", rekli su u priopćenju za javnost.

Prema njihovoj prognozi, duboki pad u drugom tromjesečju pratit će porast aktivnosti, koji će se postupno razlikovati od pojedinih aktivnosti u prisutnosti novog koronavirusa i održavanja određenih restriktivnih mjera.

Tagovi: slovenska ekonomija, Ured Republike Slovenije za makroekonomske analize i razvoj, slovenski BDP, Vlada Slovenije,
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE