GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UMAR: Slovenski BDP ove godine pada 6,6 posto, u 2021. raste 4,3 posto

UMAR: Slovenski BDP ove godine pada 6,6 posto, u 2021. raste 4,3 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 20:21
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u srijedu je blago korigirao procjenu pada slovenskog BDP-a u ovoj godini i očekuje pad za 6,6 posto, dok je procjenu rasta u idućoj godini smanjio s 5,1 na 4,3 posto.

Ranija je UMAR-ova procjena za ovu godinu bila gospodarski pad za 6,7 posto, a nova je tek nešto blaža, minus od 6,6 posto.

"Unatoč ponovnom pogoršanju u posljednjem tromjesečju, zbog snažnog oporavka u trećem kvartalu, očekujemo da će pad BDP-a tijekom 2020. biti sličan onome što smo prognozirali na jesen", ističu analitičari UMAR-a.

Očekuju pad bruto dodane vrijednosti u većini djelanosti, pri čemu najveći u turizamu i ugostiteljstvu, rekreacijskim, sportskim i kulturnim djelatnostima, a nešto manji u prometu, trgovini te prerađivačkoj industriji, navodi se u priopćenju ureda za makroekonomske analize slovenske vlade.

UMAR u ovoj godini očekuje velik pad izvoza i uvoza, znatan pad investicija, a zbog nesigurnosti koja potiče štedljivost kućanstava i pad privatne potrošnja, dok će se potrošnja države povećavati i to zbog kriznih prilika.

"U trenutnoj epidemiološkoj situaciji procjenjujemo da bi brži gospodarski oporavak bio moguć od drugog tromjesečja 2021. nadalje. Zbog kašnjenja oporavka, predviđamo da će gospodarski rast u 2021. godini biti 4,3 posto, što je manje od naše jesenske prognoze (5,1 posto)", navodi u izjavi za javnost direktorica UMAR-a Maja Bednaš.

Tempo oporavka, procjenjuju u UMAR-u, ovisit će o brzini primjene cjepiva i ostalim politikama za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

Pri tome će, ističe Bednaš, posebno važno biti "postupno i promišljeno djelovanje vezano za državne subvencije zbog epidemije, a financijska potpora i dalje će biti potrebna za buduće razvojne izazove".

U vezi tržišta rada, UMAR procjenjuje da će ove godine zaposlenost biti smanjenja za 1,2 posto, dok će broj nezaposlenih rasti za oko 15 posto.

"Oporavak tržišta rada odgodit će se za drugu polovicu sljedeće godine zbog zaoštrene epidemiološke situacije i trenutnog zatvaranja mnogih aktivnosti, pod pretpostavkom polaganog poboljšanja", kaže Bednaš.

Očekuje kako će mjere vlade, posebno u prvoj polovici iduće godine, i dalje ublažavati negativne posljedice na tržištu rada te biti postupno povlačene.

Tagovi: Ured za makroekonomske analize slovenske vlade, slovenski BDP, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE