GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UMAR: Slovenski BDP ove godine pada 6,6 posto, u 2021. raste 4,3 posto

UMAR: Slovenski BDP ove godine pada 6,6 posto, u 2021. raste 4,3 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2020 / 20:21
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Ured za makroekonomske analize slovenske vlade (UMAR) u srijedu je blago korigirao procjenu pada slovenskog BDP-a u ovoj godini i očekuje pad za 6,6 posto, dok je procjenu rasta u idućoj godini smanjio s 5,1 na 4,3 posto.

Ranija je UMAR-ova procjena za ovu godinu bila gospodarski pad za 6,7 posto, a nova je tek nešto blaža, minus od 6,6 posto.

"Unatoč ponovnom pogoršanju u posljednjem tromjesečju, zbog snažnog oporavka u trećem kvartalu, očekujemo da će pad BDP-a tijekom 2020. biti sličan onome što smo prognozirali na jesen", ističu analitičari UMAR-a.

Očekuju pad bruto dodane vrijednosti u većini djelanosti, pri čemu najveći u turizamu i ugostiteljstvu, rekreacijskim, sportskim i kulturnim djelatnostima, a nešto manji u prometu, trgovini te prerađivačkoj industriji, navodi se u priopćenju ureda za makroekonomske analize slovenske vlade.

UMAR u ovoj godini očekuje velik pad izvoza i uvoza, znatan pad investicija, a zbog nesigurnosti koja potiče štedljivost kućanstava i pad privatne potrošnja, dok će se potrošnja države povećavati i to zbog kriznih prilika.

"U trenutnoj epidemiološkoj situaciji procjenjujemo da bi brži gospodarski oporavak bio moguć od drugog tromjesečja 2021. nadalje. Zbog kašnjenja oporavka, predviđamo da će gospodarski rast u 2021. godini biti 4,3 posto, što je manje od naše jesenske prognoze (5,1 posto)", navodi u izjavi za javnost direktorica UMAR-a Maja Bednaš.

Tempo oporavka, procjenjuju u UMAR-u, ovisit će o brzini primjene cjepiva i ostalim politikama za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije.

Pri tome će, ističe Bednaš, posebno važno biti "postupno i promišljeno djelovanje vezano za državne subvencije zbog epidemije, a financijska potpora i dalje će biti potrebna za buduće razvojne izazove".

U vezi tržišta rada, UMAR procjenjuje da će ove godine zaposlenost biti smanjenja za 1,2 posto, dok će broj nezaposlenih rasti za oko 15 posto.

"Oporavak tržišta rada odgodit će se za drugu polovicu sljedeće godine zbog zaoštrene epidemiološke situacije i trenutnog zatvaranja mnogih aktivnosti, pod pretpostavkom polaganog poboljšanja", kaže Bednaš.

Očekuje kako će mjere vlade, posebno u prvoj polovici iduće godine, i dalje ublažavati negativne posljedice na tržištu rada te biti postupno povlačene.

Tagovi: Ured za makroekonomske analize slovenske vlade, slovenski BDP, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
Kineska ekonomija snažno započela godinu
SNAŽAN RAST
Kineska ekonomija snažno započela godinu
PEKING - Kineski ekonomski podaci za prva dva mjeseca ove godine objavljeni u ponedjeljak nadmašili su očekivanja analitičara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE