GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Umro hrvatski ekonomist Dragomir Vojnić

Umro hrvatski ekonomist Dragomir Vojnić
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2020 / 14:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Istaknuti hrvatski ekonomist, član suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) prof. dr. sc. Dragomir Vojnić umro je u srijedu u Zagrebu u 96. godini života, izvijestio je u subotu HAZU.

Rođen je 31. prosinca 1924. u Gaju kod Kovina u Banatu, u obitelji doseljenoj iz Ližnjana u Istri. Diplomirao je 1952. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je 1967. doktorirao. Od 1948. do 1951. bio je načelnik odjela u Ministarstvu znanosti NR Hrvatske, a od 1952. radio na Ekonomskom institutu u Zagrebu, kojemu je od 1973. do 1993. bio direktor. Od 1970. bio je redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a od 1971. do 1991. i predsjednik Saveznog ekonomskog savjeta.

Također je bio član Međunarodne udruge za istraživanje dohotka i bogatstva te predsjednik Jugoslavensko-američkog savjeta Centra za jugoslavensko-američke studije, istraživanje i razmjenu Državnog Sveučilišta Floride od 1970. do 1990.
Dragomir Vojnić bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Hrvatskog društva ekonomista Ekonomski pregled od 1977. do 2007. Član suradnik HAZU-a u Razredu za društvene znanosti bio je od 1983.

Osnovna su područja njegovog znanstvenog interesa bili gospodarski razvoj i gospodarski sustavi, teorija investicija te ekonomija i politika tranzicije. Važnija djela su mu: Investicije i privredni razvoj (1970.), Uvod u analizu i planiranje investicija (koautor, 1980.), Ekonomija i politika tranzicije (1983.), Ekonomska stabilizacija i ekonomska kriza (1986.), Misli i pogledi o razvoju Hrvatske (koautor, 1999) i Gospodarska i socijalna zbilja Hrvatske, stanje i perspektive (koautor, 2001.)

Nagrađen je Republičkom nagradom za znanost „Božidar Adžija“ i Nagradom Grada Zagreba te odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, izvijestio je HAZU.

Foto: Novosti

Tagovi: Dragomir Vojnić, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti
PROČITAJ I OVO
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
UTJECAJ INFLACIJE
Realna plaća na godišnjoj razini smanjena 0,9%
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
INDIKATORI
UGP Indeks lakoće poslovanja: Sveta Nedelja i Primošten na vrhu
ZAGREB - Po uzoru na Indeks lakoće poslovanja za države, UGP, preciznije Luka Medvidović i Boris Podobnik, kreirao indeks lakoće poslovanja za naše gradove i općine. Dakle koji gradovi se odnose kao majke, a koji kao maćehe prema poduzetnicima?
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
GUVERNER
Vujčić: U Hrvatskoj je poskupjela jedino kava
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić u razgovoru za Novu TV komentirao je može li se bankarska kriza preliti u Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje pad stope inflacije u ožujku
FRANKFURT - Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u ožujku jer će se temeljiti na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu dana.
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
OCJENE
Lagarde: Inflacija u eurozoni još uvijek je previsoka
BRUXELLES - Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde istaknula je na današnjoj sjednici Europskog parlamenta da je inflacija u eurozoni i dalje previsoka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE