GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD očekuje postupni oporavak stranih ulaganja u 2021.

UNCTAD očekuje postupni oporavak stranih ulaganja u 2021.
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2021 / 13:14
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Izravna strana ulaganja u svijetu pala su za trećinu u 2020. godini zbog mjera zatvaranja koje su zaustavile investicijske projekte, a njihov nastavak trebao bi donijeti postupni oporavak u 2021., procjenjuje Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Prošle su godine izravna inozemna ulaganja potonula na 998,9 milijardi dolara, utvrdio je UNCTAD u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Ulaganja u razvijena gospodarstva više su nego prepolovljena, na 312 dolara, potonuvši na najnižu razinu od 2003. godine.

SAD je zabilježio 40-postotni pad, ali je ponovo privukao najveći iznos, ukupno 156,32 milijarde dolara.

U Europi izravna inozemna ulaganja smanjena su prošle godine čak 80 posto, na 72,5 milijardi dolara, pokazuju podaci UNCTAD-a.

U Hrvatskoj pala su 2,4 posto, na 1,304 milijarde dolara, pokazuje izvješće UNCTAD-a.

Pandemija je prepolovila i ulaganja i u skupini tranzicijskih gospodarstava, koja su potonula na samo 24,16 milijardi dolara.

Najblaži pad bilježila je prošle godine skupina gospodarstava u razvoju, za osam posto, na 662,5 milijardi dolara.

Kina se izdvajala 6-postotnim rastom izravnih inozemnih ulaganja u 2020., na 149,34 milijarde dolara, zahvaljujući "brzom oporavku i rastu BDP-a".

Azijske zemlje u razvoju jedina su regija koja je bilježila rast i bila izvor i odredište više od polovine stranih ulaganja, napominju, a Kina, Hong Kong, Singapur i Indija četiri su najveća odredišta stranih investicija na svijetu, nakon SAD-a.

Svjetsko gospodarstvo smanjilo se prošle godine više od tri posto, a ove bi godine prema procjenama Svjetske banke i Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj trebalo porasti pet do šest posto.

Izravna inozemna ulaganja oporavit će se ove godine paralelno s gospodarstvom i porasti 10 do 15 posto jer bi multinacionalne tvrtke trebale nastaviti gdje su stale na početku pandemije, procjenjuju u UNCTAD-u.

Ulaganja će ipak i dalje biti 25 posto ispod razine iz 2019., naglasio je direktor UNCTAD-ove uprave za ulaganja i poduzetništvo James Zhang.

Tagovi: UNCTAD, strana ulaganja, strane investicije
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE