GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD: Pandemija prouzročila ekonomsku štetu od 10.000 mlrd dolara

UNCTAD: Pandemija prouzročila ekonomsku štetu od 10.000 mlrd dolara
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2021 / 12:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Svjetsko gospodarstvo moglo bi ove godine porasti snažnije no što se očekivalo, izvijestio je u četvrtak UNCTAD, procijenivši ujedno da će pandemija koronavirusa prouzročiti gospodarsku štetu od 10.000 milijardi dolara.

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 4,7 posto, prognozira UNCTAD, povisivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova zbog očekivanog snažnijeg oporavka SAD-a.

Godina 2020. bila je "annus horribilis", konstatiraju, procijenivši pad aktivnosti na 3,9 posto. Dosada su pad procjenjivali na 4,3 posto.

Gospodarstvo je u 2020. „zabilježilo najveći pad aktivnosti otkada su se u prvoj polovini 40-ih godina prošlog stoljeća počele voditi statistike o agregatnoj gospodarskoj aktivnosti", istaknula je Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj.

Pandemija će gospodarstvo do kraja ove godine stajati 10.000 milijardi dolara, što je otprilike dvostruka vrijednost japanskog BDP-a, naglašavaju.

Citiraju i procjenu Međunarodne organizacije rada (ILO), prema kojoj je pandemija prouzročila gubitak 255 milijuna radnih mjesta s punim radnim vremenom.

Bogata gospodarstva usvojila su ogromne fiskalne poticaje kako bi smanjila štetu, bilježi UNCTAD, izdvajajući američki plan pomoći 'težak' 1.900 milijardi dolara. Ističe i oporavak kineskog gospodarstva u drugoj polovini 2020.

Pandemija je najteže pogodila zemlje u razvoju zbog „ograničenog fiskalnog prostora, pojačanih ograničenja koje im stvara platna bilanca i neadekvatne međunarodne potpore“, naglašava UNCTAD.

Rezultat je pad osobnih dohodaka iskazanih udjelom u BDP-u kakvom smo u povijesti rijetko svjedočili, dodaje UN-ova agencija.

EU "zaboravio" potražnju

UNCTAD procjenjuje da će američko gospodarstvo ove godine porasti 4,5 posto, povisivši procjenu za 1,7 postotnih bodova.

Europa, koja po UNCTAD-ovoj definiciji uključuje Europsku uniju i ostale europske zemlje, trebala bi ove godine bilježiti 4,0-postotni rast aktivnosti, a istu stopu rasta UNCTAD predviđa i eurozoni, povisivši dosadašnje procjene za 0,4 odnosno za 0,6 postotnih bodova.

Najsnažniji rast predviđaju Francuskoj, za 5,3 posto, dok bi njemačko gospodarstvo trebalo porasti 3,3 posto.

Europske zemlje bilježile su prošle godine najveći pad aktivnosti u skupini razvijenih zemalja, naglašava UNCTAD.

"Na početku 2021. Europska unija ne pokazuje znakove solidnog oporavka i mogla bi zabilježiti još jedno tromjesečje s negativnom stopom rasta, a izgledi za ostatak godine uvelike ovise o fiskalnim odgovorima (na krizu) i programima cijepljenja", napominju.

Rokovi za univerzalni pristup cjepivima još nisu utvrđeni a fiskalni odgovor EU-a, čija je središnja točka višegodišnji financijski okvir, "nije pružio ili ne cilja na nužnu potporu ulaganjima i potražnji", upozorava UNCTAD.

Paket mjera potrošnje "Next Generation EU" veže pak oporavak za nejednake kapacitete zemalja-članica za potrošnju i zaduživanje, upozoravaju.

Tagovi: UNCTAD, pandemija, ekonomska šteta
PROČITAJ I OVO
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE