GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD snizio prognozu globalnog rasta

UNCTAD snizio prognozu globalnog rasta
SNIŽENE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2022 / 10:38
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Svjetsko gospodarstvo znatno će usporiti u ovoj godini zbog rata u Ukrajini i postupnog gašenja pandemijskih poticaja diljem svijeta, procjenjuje Konferencija Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 2,6 posto, procjenjuju u UNCTAD-u, snizivši dosadašnju prognozu za jedan postotni bod.

Rusko gospodarstvo snažno će pasti, za 7,6 posto, izračunali su, drastično izmijenivši prognozu prema kojoj su očekivali 2,3-postotni rast aktivnosti u ovoj godini.

U pojedinim dijelovima zapadne Europe i Azije aktivnosti će znatno usporiti, prognoziraju, procijenivši da će gospodarstvo EU-a i eurozone ove godine porasti 1,6, odnosno 1,7 posto, otprilike upola slabije no što su dosada predviđali.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi porasti 1,4 posto, čime je UNCTAD snizio dosadašnju prognozu za 1,8 postotnih bodova, gotovo istu stopu rasta trebala bi bilježiti i Britanija.

Američkom gospodarstvu prognoziraju 2,4-postotni rast, snizivši dosadašnju procjenu za 0,6 postotnih bodova. U Kini aktivnost bi po njihovoj procjeni trebala porasti 4,8 posto, za 0,9 postotnih bodova slabije no što su dosada očekivali.

Prerano ukidanje poticaja

Trend zaoštravanja monetarne politike u razvijenim zemljama vjerojatno će zbog rata ubrzati, a u sličnom smjeru krenulo je već u drugoj polovini prošle godine i nekoliko zemalja u razvoju, zbog inflatornih pritisaka, ističe UNCTAD, predivajući i smanjenje državne potrošnje.

„Mnoge zemlje u razvoju hrvale su se s pandemijskom recesijom, a sada se, zbog rata, suočavaju sa žestokom krizom", rekla je glavna tajnica UNCTAD-a Rebeca Grynspan, upozorivši na negativnu spiralu nelikvidnosti, recesije i zastoja u razvoju.

Ruski napad na Ukrajinu doveo je do vrtoglavog skoka cijena energenata i sirovina i naveo ulagače da počnu povlačiti kapital iz zemalja u razvoju i preusmjeravaju ga u navodno sigurnija ulaganja, konstatira UNCTAD u izvješću.

Bogatije su pak zemlje prerano krenule gasiti mjere pomoći u pandemiji, što je rezultiralo oslabljenom potražnjom, skromnijim rastom i nižim ulaganjima diljem svijeta, upozorili su.

Tagovi: UNCTAD, globalna ekonomija, rat u Ukrajini
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE