GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UNCTAD: Zemljama u razvoju treba 2,5 bilijuna dolara protiv epidemije

UNCTAD: Zemljama u razvoju treba 2,5 bilijuna dolara protiv epidemije
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 19:16
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Zemlje u razvoju trebat će ove godine 2,5 bilijuna dolara pomoći da ublaže gospodarsku krizu prouzročenu pandemijom koronavirusa, objavila je u ponedjeljak UN-ova agencija.

Njihova gospodarstva pretrpjet će "goleme" štete zbog velikog odljeva kapitala i gubitka izvoznih prihoda, a što je posljedica pada cijena robe i deprecijacije valuta. Ukupan učinak bit će teži od onoga koji je izazvala financijska kriza 2008, navodi se u izvješću.

Zato je potrebno bilijun dolara ubrizgati u gotovini te još bilijun dolara pomoći ostvariti kroz otpis dugova, stoji u dokumentu koji je izradila Konferencija UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD).

Dodatnih 500 milijuna dolara bit će potrebno za hitne zdravstvene službe i srodne programe, navodi se u izvješću.

Države subsaharske Afrike bit će najteže pogođene kao i neke druge zemlje poput Pakistana i Argentine, kazao je Richard Kozul-Wright, direktor za strategije globalizacije i razvoja u UNCTAD-u.

"Bit će zbilja gadno", rekao je i upozorio na "zastrašujuću kombinaciju" faktora kakvi su rast dugova, potencijalna deflacijska spirala i velika zdravstvena kriza.

"Međunarodne ustanove moraju vrlo, vrlo ozbiljno uzeti na znanje ove prijedloge jer je to jedini način da spriječimo štetu koja već nastaje i koja će se pogoršavati", dodao je.

Kozul-Wright procjenjuje da će koronavirus izazvati deficit od 2 do 3 bilijuna dolara ove te iduće godine i dodaje da je ta procjena konzervativna.

Kao rani znak tog razornog učinka navodi da se iz glavnih gospodarstava u usponu odlilo 59 milijarda dolara od veljače do ožujka. To je daleko više od 26,7 milijarda dolara koliko se odlilo odmah po izbijanju financijske krize 2008.

UNCTAD svrstava oko 170 država u kategoriju zemalja u razvoju.

Čelnici skupine najvećih gospodarstava (G7) obećali su u četvrtak ubrizgati više od 5 bilijuna dolara u globalnu ekonomiju kako bi ograničili gubitak radnih mjesta i plaća izazvanih epidemijom koronavirusa te učiniti "sve što je moguće kako bi prevladali pandemiju".

Brojke iznesene u izvješću pod naslovom "Covid-19, šok za zemlje u razvoju" odražavaju ranije procjene koje je iznio Međunarodni monetarni fond.

Tagovi: UNCTAD, zemlje u razvoju, Richard Kozul-Wright, koronakriza,
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE