GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit: Manji broj radnih sati dovodi do veće produktivnosti

UniCredit: Manji broj radnih sati dovodi do veće produktivnosti
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2023 / 22:18
Autor: SEEbiz / STA
MILANO - Dok sve više poslodavaca u Europi svojim zaposlenicima nudi mogućnost skraćenog radnog vremena, analize pokazuju da se manji broj radnih sati uspješno kompenzira povećanjem produktivnosti.

Od 1995. zaposlenici u eurozoni u prosjeku su postali gotovo 25 posto produktivniji, pokazuje analiza UniCredit Bank Austria.

Dok se broj zaposlenih ljudi u europodručju od 1995. povećao za oko 30 posto, broj radnih sati porastao je samo za oko 23 posto. Broj radnih sati po stanovniku smanjio se u prosjeku za oko 90 sati godišnje, u Austriji čak za 180 sati, pokazuju izračuni UniCredit banke.

Istodobno, bečka banka navodi da je udio honorarno zaposlenih u zemljama s eurom od 1995. do prošle godine porastao s 13 posto na 20,5 posto. U Austriji je 2022. godine bilo čak 30 posto takvih zaposlenika, a više od polovice njih je time zadovoljno i ne traži stalno zaposlenje.


Smanjenje radnog vremena kompenzirano je naglim povećanjem produktivnosti, napominju autori studije. Od 1995. zaposlenici u europodručju u prosjeku su postali gotovo 25 posto produktivniji. Pritom očekuju daljnje smanjenje broja radnih sati po stanovniku.

“Broj odrađenih radnih sati po stanovniku u europodručju smanjio se za više od šest posto između 1995. i 2023. godine. Unatoč tom padu, značajan porast produktivnosti i povećanje broja zaposlenih omogućili su realni rast dodane vrijednosti za oko 50 posto“, napisao je Stefan Bruckbauer, glavni ekonomist UniCredit Bank Austria, u priopćenju za javnost.

Kako očekuje, smanjenje broja radnih sati po stanovniku nastavit će se i idućih godina. "Društvene i demografske promjene postat će veliki izazov sa stajališta održavanja prosperiteta u Europi", dodao je, istaknuvši da se u SAD-u broj radnih sati po zaposleniku povećao u posljednjem desetljeću.

Tagovi: UniCredit, produktivnost, radno vrijeme
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE