GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

UniCredit podigao prognoze za Hrvatsku za ovu godinu, srezao za iduću

UniCredit podigao prognoze za Hrvatsku za ovu godinu, srezao za iduću
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.07.2024 / 10:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ekonomisti Grupe UniCredit očekuju da će gospodarski rast zemalja Srednje i Istočne Europe iznositi oko 2,7% u 2024. i 2,9% u 2025. godini, dok je za područje zapadnog Balkana predviđen rast od oko 3%.

- Privatna potrošnja ostat će najveći pokretač rasta, s javnim investicijama koje pridonose rastu tijekom ove godine te očekivanim oporavkom kapitalnih ulaganja u sljedećoj godini. Neto izvoz neće poticati gospodarski rast do sljedeće godine“, ocijenio je Dan Bucsa, glavni ekonomist UniCredita za regiju Srednje i Istočne Europe u najnovijem CEE Quarterly izvješću. Kupovna moć kućanstava u regiji SIE nastavit će rasti u drugoj polovici 2024. i 2025. godine.

Zemlje poput Mađarske, Slovačke, Poljske, Rumunjske i Turske morat će smanjiti svoje proračunske deficite, no ostat će daleko od praga od 3% BDP-a. Fiskalni rizici su ograničeni u svim ostalim zemljama SIE.

- U nedostatku fiskalne konsolidacije, vidimo rizike od smanjenja kreditnog rejtinga u Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj, stoji u izvješću.

- U ovakvom okruženju podižemo prognozu rasta BDP-a za Hrvatsku na 3,2% u 2024. i blago je smanjujemo za 2025. na 3,3%. U 2024. rast će vjerojatno potaknuti sve komponente domaće potražnje, uključujući investicije, kao rezultat snažne javne potrošnje početkom 2024. uoči proljetnih izbora. Također, očekujemo da će negativni doprinos neto vanjske potražnje oslabiti u drugom dijelu 2024., kako se vanjska potražnja bude oporavljala. U 2025. očekujemo da rast BDP-a pokreću sve njegove komponente, dodaje Hrvoje Dolenec, glavni ekonomist Zagrebačke banke.

- Utjecaj fiskalne ekspanzije prije izbora u Hrvatskoj vjerojatno će imati vidljive učinke na ukupnu fiskalnu poziciju 2024. i potencijalno 2025., ali ne očekujemo da će trend pada omjera javnog duga skrenuti s tračnica, niti da će fiskalna kretanja ugroziti kreditni rejting.

Ekonomisti primjećuju da su središnje banke postale opreznije u 2024. godini zbog kontinuiranih inflatornih pritisaka uslijed popuštanja fiskalne politike i snažne potražnje potrošača. Međutim, analitičari ocjenjuju kako tržišta trenutno potencijalno podcjenjuju broj smanjenja stopa u 2025., kada se uzme u obzir približavanje kamatnih stopa terminalnim stopama u ovom ciklusu.

Očekuje se da će mađarsko predsjedanje Vijećem Europske unije prioritizirati proširenje Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, smanjenje migracija u Europsku uniju i poboljšanje konkurentnosti. Zapadni Balkan ima povijesnu priliku za reforme, korištenje EU sredstava i, dugoročno, pristup Carinskoj uniji EU-a i dobivanje boljeg rejtinga. Do sada je zamah reformi i dalje slab, a ekonomisti UniCredita vide Crnu Goru kao predvodnika u pregovorima.

Među glavnim rizicima u makroekonomskom scenariju su: zastoj energetske tranzicije u Srednjoj Europi, političke nesuglasice koje odgađaju uvođenje eura u Bugarskoj i slaba želja za reformama pred očekivanim demografskim padom krajem desetljeća.

Tagovi: unicredit, regija, dolenec, izvoz, turizam
PROČITAJ I OVO
Primorac: Dopis ministrima predstavlja uobičajene pripreme za rebalans proračuna
REAKCIJE
Primorac: Dopis ministrima predstavlja uobičajene pripreme za rebalans proračuna
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da u njegovom dopisu ministarstvima u kojem traži uštede nema ništa neuobičajeno i izvanredno, već se radi o standardnom procesu konzultacija i priprema za jesenski rebalans proračuna.
Butković o rezanju rashoda: Nema razloga za strah, ali ćemo ispitati dinamiku realizacije
REAKCIJE
Butković o rezanju rashoda: Nema razloga za strah, ali ćemo ispitati dinamiku realizacije
ZAGREB - Primorčev zahtjev ministrima da srežu rashode nakon današnje sjednice Vlade komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar prometa Oleg Butković.
Vlada osniva Povjerenstvo za osiguranje izvoza
POTEZI
Vlada osniva Povjerenstvo za osiguranje izvoza
ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za osiguranje izvoza, koje će imati zadaću davanja mišljenja i prijedloga o predmetima osiguranja izvoza i nadzora provedbe poslova osiguranja izvoza.
Inflacija u EU blago usporila u lipnju
CIJENE
Inflacija u EU blago usporila u lipnju
BRUXELLES - Inflacija u EU blago je usporila u lipnju, prateći kretanje potrošačkih cijena u eurozoni, pokazalo je u srijedu izvješće europskog statističkog ureda.
Hrana i piće i dalje glavni generatori inflacije
INFLACIJA
Hrana i piće i dalje glavni generatori inflacije
ANALIZA - Državni zavod za statistiku jučer je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za lipanj. Uz stabilnost u odnosu na svibanj, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 2,4%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE