GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Upozorenje njemačkoj ekonomiji: Čuvajte se ruskih špijuna

Upozorenje njemačkoj ekonomiji: Čuvajte se ruskih špijuna
IZAZOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka Agencija za zaštitu ustava upozorila je gospodarstvo da bi Rusija mogla pojačati svoje napore u špijuniranju industrijske špijunaže.

Njemačkim tvrtkama sada više prijeti industrijska špijunaža zbog sankcija Rusiji, upozorila je u utorak Savezna agencija za zaštitu ustava (BfV) pojašnjavajući da je embargo na rusku tvrtku prekinuo trendove u razvoju tehnologija i inovacija.

Upravo zbog takve izolacije moguće je da će biti više pokušaja špijunaže, posebice onih zaposlenih u sektorima gospodarstva i istraživanja relevantnim za Rusiju, navodi BfV u izvješću.

Posebno su ugroženi zaposlenici s ruskim državljanstvom.

"Kontakt može biti prilično neobičan i trajati dugo." Šanse za takvu vezu pojavljuju se, primjerice, kada su ruski građani prisiljeni kontaktirati diplomatske predstavnike svoje zemlje.

"Oni također mogu potiskivati i vršiti pritisak na rodbinu ili prijatelje u Rusiji. Ruska obavještajna služba općenito se ne suzdržava od prijetnji i ucjena."

Također je moguće da su obje zaraćene strane u bazama podataka pretraživale one o poslovanju s Rusijom i tako pronašle mete za dezinformacije i sabotaže.

Uz rusku agresiju na Ukrajinu, cyber napadi i novačenje idu ruku pod ruku. Online kriminalne skupine kao što su KILLNET i REvil napadaju zapadne mete.

Istovremeno, sve više Rusa želi doći u Njemačku, bilo da je riječ o disidentima ili zaposlenicima zapadnih tvrtki koje su djelomično ili potpuno prestale poslovati u Rusiji.

Agencija za zaštitu Ustava preporučila je tvrtkama i zaposlenicima da vode računa o lozinkama i poslovnim podacima te pripaze na sumnjive e-mailove. Savjet je tvrtkama da upozore nove zaposlenike koji imaju rusko državljanstvo na pokušaje tajnih službi da stupe u kontakt s njima.

"Ne ustručavajte se nazvati Agenciju za ustavnu zaštitu kada sumnjate da je neki zaposlenik meta istrage ili zapošljavanja", stoji u izvješću, "a to je osobito istinito kada postoji određena prijetnja."

Tagovi: industrijska špijunaža, ruski špijuni, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
REJTING
Zašto S&P prošli tjedan nije podigao hrvatski kreditni rejting?
ANALIZA - Prošli tjedan trebao je obilježiti S&P Global Rating ažuriranjem kreditnog rejtinga Hrvatske.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE