GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usluge pomogle ekonomiji eurozone u travnju

Usluge pomogle ekonomiji eurozone u travnju
VJETAR U LEĐA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2022 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarstvo eurozone blago je ubrzalo u travnju, poduprto oporavkom uslužnog sektora koji je zahvaljujući kontinuiranom ublažavanju pandemijskih ograničenja nadoknadio zastoj u industriji, pokazalo je u srijedu istraživanje S&P Globala.

S&P Globalov indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 0,9 bodova u odnosu na ožujak, na 55,8 bodova, u skladu s preliminarnom procjenom.

„Gospodarstvo eurozone pokazalo se neočekivano otpornim u uvjetima ukrajinsko-ruskog rata, zahvaljujući obnovljenom uzletu aktivnosti u uslužnom sektoru zahvaljujući dodatnom ublažavanju mjera suzbijanja covida-19 u travnju”, rekao je ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Indeks aktivnosti u uslužnom sektoru porastao je za 1,1 bod, na 57,7 bodova, najvišu razinu od kolovoza.

Ublažavanje pandemijskih ograničenja i kakva-takva normalizacija života potaknuli su optimizam, iskazan u rastu podindeksa poslovnih očekivanja za 1,5 boda, na 62,3 boda.

Tvrtke ipak muči rast troškova, pa su dio tog tereta prebacile na potrošače, primjećuju u S&P Globalu.

Oporavak u uslužnom sektoru u opreci je s posustajanjem aktivnosti u industriji, dodaju.

Rast industrije gotovo je ispario, odražavajući pad proizvodnje u Njemačkoj, ističe Williamson, ukazujući na nove šokove u nabavnim lancima i neizvjesnost koju je stvorila ruska invazija na Ukrajinu.

"Nije jasno ni može li uslužni sektor i dalje rasti aktualnim tempom nakon što jenja početni oporavak potaknuti ponovnim otvaranjem gospodarstva, posebno s obzirom na nagli rast troškova života", upozorava glavni poslovni ekonomist S&P Globala.

"Nada da će gospodarstvo poduprijeti suspregnuta potražnja mogla bi se izjaloviti ako inflacija naškodi kupovnoj moći i ako građani počnu zazirati od rizika i štedjeti", objašnjava.

Tagovi: ekonomija eurozone, usluge, turizam, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE