GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Usporila dinamika rasta inozemnog duga

Usporila dinamika rasta inozemnog duga
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 10:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Tijekom 2020. dinamika pada bruto inozemnog duga značajno je usporila u odnosu na godine ranije najvećim dijelom kao rezultat smanjivanja inozemnih dužničkih obveza prvenstveno ostalih domaćih sektora (poduzeća) koji su u uvjetima pandemije zaustavljali investicije odnosno nova zaduživanja dok je država pogoršala svoju inozemnu poziciju.

Uz gotovo stagnaciju u apsolutnom iznosu, na kraju 2020. relativni pokazatelj bruto inozemne zaduženosti povećao na 82,7% BDP-a (+7,3pb u odnosu na kraj 2019.) kao rezultat gospodarskog pada odnosno pada nominalnog BDP-a.

Središnja banka objavila je podatke za veljaču prema kojima je bruto inozemni dug bio na mjesečnoj razini viši za 1% dok je na godišnjoj zabilježeno blago smanjenje za 0,2% te je na kraju veljače iznosio 42 mlrd. eura. Pri tome je svoju inozemnu zaduženost povećala opća država (+11,3% na godišnjoj razini) dok su središnja banka, druge monetarne financijske institucije i ostali domaći sektori (poduzeća) zabilježili smanjenje inozemnog duga koje u segmentu poduzeća traje kontinuirano od listopada 2019. U odnosu na kraj 2020. bruto inozemni dug krajem veljače bio je viši za 2,8%.

Ministarstvo financija na samom početku ožujka na međunarodnom tržištu kapitala izdalo je 1 mlrd. eura euroobveznica dospijeća 2033. i 1 mlrd. eura dvadesetogodišnjih vrijednosnica čime je krivulja prinosa hrvatskih euroobveznica produljena do 2041. što je najdulji rok u povijesti Hrvatske na međunarodnom tržištu kapitala. Obzirom da je krajem ožujka na dospijeću bilo 1,5 mlrd dolara eurobveznica izdanih 2011. veći iznos izdanja od onog na dospijeću utjecat će povećanje komponente ino duga. Prema informacijama iz središnje banke na kraju ožujka stanje bruto inozemnog duga iznosilo je 43,4 mlrd. eura, što je za 3,3 mlrd. eura više nego na kraju 2020. godine.

U ovoj godini, očekivani gospodarski oporavak, na što upućuju i visokofrekventno pokazatelji za drugo tromjesečje, trebao bi doprinijeti i ponovnom smanjenju udjela bruto inozemnog duga u BDP-a, dok u apsolutnom izrazu očekujemo nastavak rasta bruto inozemnog duga upravo zbog ponovnog ubrzavanja gospodarske aktivnosti i novih zaduživanja na inozemnim tržištima, kako privatnog tako i javnog sektora. Pri tome očekujemo kako će Hrvatska, podržana i nastavkom ekspanzivnih monetarnih politika vodećih središnjih banaka, nastavati podmirivati svoje inozemne obveze uz povoljne uvjete financiranja.

Tagovi: inozemni dug, vanjski dug, Hrvatska narodna banka, koronakriza
PROČITAJ I OVO
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
RAST
Gospodarstvo eurozone u srpnju poraslo najsnažnije u više od 20 godina
LONDON - Gospodarstvo eurozone poraslo je u srpnju najsnažnije od sredine 2000. godine zahvaljujući ublažavanju koronamjera i oporavku uslužnog sektora, ali poslovni čelnici strahuju od novog vala zaraze, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva
SKOK
Britanska maloprodaja u lipnju poletjela na krilima Europskog nogometnog prvenstva

LONDON - Britanska maloprodaja u lipnju je neočekivano poletjela na krilima potražnje tijekom Europskog nogometnog prvenstva, piše Bloomberg.

Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
TRŽIŠTE RADA
Skače broj nezaposlenih u Sjedinjenim Državama koji traže državnu pomoć
WASHINGTON - Broj nezaposlenih Amerikanaca koji su se prijavili za državne beneficije prošlog je tjedna narastao na dvomjesečni maksimum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE