GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ustavni sud Njemačke: ECB mora dokazati opravdanost programa kupnje obveznica

Ustavni sud Njemačke: ECB mora dokazati opravdanost programa kupnje obveznica
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 14:45
Autor: SEEbiz / H
KARLSRUHE - Europska središnja banka kupnjom državnih obveznica ne financira izravno vlade ali mora opravdati taj program, presudio je u utorak njemački ustavni sud, poručivši da u protivnom Bundesbank u njemu ne može sudjelovati.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija prekoračila mandat a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

Ustavni suci upozorili su 2017. godine da bi se dio ECB-ovog programa mogao koristiti upravo za financiranje gospodarstva i država, čime bi središnja monetarna institucija eurozone prekoračila svoj mandat, fokusiran na očuvanje stabilnosti cijena.

U danas objavljenoj presudi ustavni suci zaključili su ECB spornim programom ne financira izravno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a.

Utvrdili su ipak da središnja monetarna institucija nije odlukama potkrijepila razmjernost programa kupnje obveznica zacrtanim ciljevima, uključujući podizanje inflacije prema dva posto.

Zaključili su da njemačka središnja banka ne može u njemu sudjelovati budući da, između ostalog, kupnja obveznica predstavlja rizik za državne financije, rezultira gubitkom ušteđevine i održava na životu kompanije koje bi u protivnom propale.

"Bundesbank stoga više ne može sudjelovati u provedbi i realizaciji ECB-ovih spornih odluka ako upravno vijeće ECB-a ne usvoji novu odluku kojom će dokazati... da transakcije iz PSPP-a nisu nesrazmjerne efektima ekonomske i fiskalne politike", zaključili su njemački ustavni suci.

ECB-u su za donošenje odluke dali rok od tri mjeseca, poručivši da će u protivnom Bundesbank morati prestati sudjelovati u spornom programu.

Ostavili su tako otvorenom mogućnost njegove daljnje provedbe unatoč "negativnim efektima", poput trošenja novca poreznih obveznika i ovisnosti vlada o financijskoj injekciji središnjih banaka.

Njemačka središnja banka mora prodati obveznice koje je već kupila, iako na temelju - možda dugoročne - strategije koordinirane s ostatkom eurozone, presudili su.

Bundesbank je kupila lavovski dio obveznica u sklopu PSPP-a budući da je Njemačka najveće gospodarstvo eurozone, podsjeća Reuters.

Njemački ustavni sud naglasio je istodobno da se presuda ne odnosi na novi program kojim ECB podupire financijski sustav i gospodarstvo u koronakrizi, naglasio je njemački ustavni sud.

Sud pravde Europske unije već je odobrio ECB-ov program, zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone njime ne prekoračuje svoje ovlasti.

Tagovi: Ustavni sud Njemačke, Bundesbank, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE